Samen bedenken hoe het beter kan voor de jeugd

Een van de 6 thema's van Verbeter Breda is 'Investeer in de jeugd'. De belangrijkste vraag hierin is: hoe kunnen we de kansengelijkheid voor de Bredase jeugd vergroten? Op vrijdag 25 maart spraken 34 betrokkenen er samen over in de Koepel van Breda.

Het zogenoemde gespreksplatform Investeer in de Jeugd bestaat uit zo’n 200 personen die meedenken over de kansenongelijkheid onder de jeugd van Breda. Het zijn zowel kinderen en jongeren - de jongste is 11 jaar - als jeugdprofessionals en organisaties zoals de politie, woningcorporaties, en ‘gewone’ inwoners van Breda. Een aantal van hen is in de eerste fase van Verbeter Breda geïnterviewd. En ook de afgelopen maanden zijn veel (online) gesprekken geweest.

Cijfers

Stefanie Vermeulen is samen met Vivian Jacobs de kartrekker van dit platform: “We hebben uit al die interviews uitgezocht welke problemen en oplossingen er waren genoemd. Daarnaast hebben we zo veel mogelijk cijfers verzameld over de jeugd in Breda. Want voordat je oplossingen kunt vinden, wil je eerst weten hoe het werkelijk gaat met de kinderen en jongeren. Zijn er cijfers over leerachterstanden, hoeveel kinderen zijn er uit huis geplaatst, en hoeveel in aanraking gekomen met de politie? Maar ook: hoe veel speeltuinen en sportveldjes zijn er in de wijken?”

Aan de slag

Met al deze informatie gingen op vrijdag 25 maart 15 jongeren en 19 jeugdprofessionals samen aan de slag. Hun taak: ambities en doelen omschrijven die de kansengelijkheid onder jongeren versterken. Én ook: wat moet er nú gebeuren? Alles wat die ochtend is opgeschreven én alles wat de twee kartrekkers al hadden verzameld, wordt nu netjes geordend. En dan zijn de 200 betrokkenen van het platform de eerste die ze te zien krijgen. Nog even wachten dus...

Wil jij ook meepraten over het vergroten van de kansengelijkheid voor de jeugd in Breda? Stuur dan een mail naar stefanie@urbanlivinglabbreda.nl