Weinig grip op het leven heeft veel nadelen

Lezing op grip

Mensen die weinig grip ervaren op hun leven zijn minder tevreden en gelukkig, hebben vaker lichamelijk en geestelijke problemen en overlijden gemiddeld eerder. Bovendien hebben zij vaak een negatieve kijk op de samenleving. Ze belanden bijvoorbeeld sneller in het wij-zij denken of complottheorieën.

Dat zijn de hoofdconclusies uit het rapport 'Grip', van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Bewonersgroep Haagse Beemden Verbindt nodigde in samenwerking met Nieuwe Veste professor Will Tiemijer uit om meer te vertellen over het onderzoek en de uitkomsten. Dat deed hij half februari in bibliotheek Heksenwiel.

 

Frustratie

“Mensen hebben een basis nodig van zekerheid en stabiliteit”, weet Tiemeijer. “Ze willen een leuke baan met een goed en stabiel inkomen, een fijne plek om te wonen, een goede gezondheid, een sociaal leven en iets betekenen voor een ander. Als een van die zaken niet goed geregeld is, zorgt dat voor een gevoel van onzekerheid en frustratie. Maar onzekerheden horen bij het leven, dus die kunnen we niet helemaal wegnemen. Wel kunnen we mensen een bepaalde mate van controle geven, zodat ze zo goed mogelijk kunnen omgaan met onzekerheden.”

 

Grip-verschillen

Wie gezondheidsverschillen aan wil pakken, moet beginnen bij het aanpakken van grip-verschillen, adviseert Tiemeijer. “Dat kan bijvoorbeeld door medewerkers de mogelijkheid te bieden tot flexibel verlof of een flexibele invulling van de arbeidsuren, of door betaalbare kinderopvang, ontslag- en huurbescherming en toegankelijke rechtshulp. Maar ook door ervoor te zorgen dat regels begrijpelijk zijn en de weg naar de juiste hulp helder en gemakkelijk.”

 

Positieve focus

De onderzoeker raadt organisaties ook aan om zich wat vaker in de schoenen van hun klanten of inwoners te verplaatsen: wat willen zij en hoe kunnen we daar komen? Tiemeijer: “Stel jezelf regelmatig de vraag: hoe doen we het nu? Vergroot ons beleid het gevoel van grip bij onze inwoners/cliënten, of ondermijnt dat het juist? Momenteel werken veel organisaties en overheden vanuit een preventiefocus; gericht op het voorkomen dat dingen misgaan. Het zou mooi zijn als we kunnen bewegen naar een promotiefocus, die zich richt op kansen om iets moois te realiseren.”

 

Meer weten? Op de website van wrr vind je het complete rapport Grip, een podcast en een animatiefilmje.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.