Raymond van Beek: “Hoe ga ik vandaag overleven?”

“Ga het gesprek aan, van mens tot mens”

Leven in armoede kan echt iedereen overkomen. Dat weet budgetcoach Raymond als geen ander. “Ik had een goede baan in de bankwereld, een eigen koophuis en een mooi vooruitzicht. Maar toen kort na elkaar mijn relatie uitging, mijn beide oma's overleden en ik mijn baan kwijtraakte, raakte ik in een depressie. Daardoor kon ik niet meer werken. Ik moest gedwongen mijn koopwoning verkopen en de schulden stapelden zich op.”

Toen hij later de huur van zijn woning niet meer kon betalen omdat een van zijn huisgenoten overleed, kwam Raymond – 25 jaar oud – op straat te staan. “Ik sliep soms wat nachten bij vrienden, maar ook in de auto; met draaiende motor om mij en mijn partner warm te houden. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit meer uit deze situatie zou komen en had dagelijks stress: hoe ga ik vandaag overleven? Het voelde uitzichtloos; ik dacht dat ik de rest van mijn leven op straat zou slapen.”

Mislukking

Na driekwart jaar zwerven, trok Raymond weer bij zijn moeder in. “Dat was eigenlijk het laatste wat ik wilde; ik voelde me zo'n mislukking. Maar ik had een dak boven mijn hoofd en ik kreeg rust bij haar. Langzaam klom ik uit mijn depressie en kon ik weer wat sparen.” Raymond stapte naar het IMW voor hulp en kreeg een schuldregeling bij de gemeente. Omdat hij zich aantoonbaar goed inzette om een baan te vinden, gaf de rechter hem na 3 jaar een kwijtschelding van zijn schulden. “Er viel een enorme last van me af. Ik was zo blij!”

Intussen had de partner van Raymond een huis in Hoge Vucht toegewezen gekregen en werkte hij zelf als coördinator afvalproject; een vrijwilligersfunctie. “Maar ik wilde graag een baan, zodat ik mijn schulden af kon lossen en een leuk leven met mijn partner kon opbouwen. Toen iemand me vroeg: 'waarom begin je niet gewoon iets voor jezelf?', dacht ik: waarom ook niet?” Met de hulp van Businesscoach Breda startte Raymond in 2017 zijn bedrijf Budgetkracht, waar hij als budget- en wijkcoach mensen helpt die net als hij ooit financieel in de problemen zijn geraakt.

Hulp vragen

Zijn persoonlijke ervaring komt goed van pas. “Ik weet hoe het is om schulden te hebben en het niet meer te zien zitten. Ik ken de stress die je voelt elke keer als je naar de brievenbus loopt en er liggen weer 6 aanmaningen. Ik weet hoe het voelt als je je huis dreigt te verliezen. Ik vertel mijn cliënten dan ook altijd iets over mijzelf, over wat ik heb meegemaakt. Om te laten zien dat ik echt snap wat ze doormaken. Dan zie ik de spanning verdwijnen en kunnen we een fijn persoonlijk gesprek hebben.”

Raymond weet ook dat geldzorgen nooit alleen komen. “Daarom kijk ik bij mijn cliënten ook altijd of er nog andere problemen spelen. Zodat we die ook kunnen aanpakken, bijvoorbeeld door hen door te verwijzen. Zo heb ik een manisch depressieve klant geadviseerd om met zijn huisarts te gaan praten. Ik kon hem uitleggen wat mijn depressie met mij heeft gedaan en dat ik er ook ben uitgekomen en mee heb leren omgaan. Juist door hulp te vragen.”

Dringend advies

Voor werkgevers heeft Raymond een dringend advies: “Heb je het idee dat een medewerker financiële problemen heeft? Ga dan het gesprek aan, van mens tot mens. Ook al is het niet makkelijk. Voor het welzijn van je medewerker, maar ook voor je bedrijfsvoering. Een medewerker met financiële problemen kost je namelijk al gauw 3000 euro per jaar. Bijvoorbeeld doordat die zich moeilijk kan focussen of zo veel stress heeft dat hij veel verzuimt. En gemiddeld duurt het 5 jaar voor iemand hulp zoekt...” Tel uit je winst.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.