Marike de Nobel over armoedebestrijding

“De tijd vanuit ons ivoren toren problemen oplossen, is voorbij”

Marike de Nobel is wethouder van onder andere armoedebestrijding. Hoewel er in Breda steeds meer mooie initiatieven zijn om de kansengelijkheid te vergroten, valt er volgens haar nog genoeg werk te verzetten. “Het kan en moet veel makkelijker.”

 

“Er zijn veel regelingen die mensen in armoede kunnen helpen. Alleen weten zij dat vaak niet of kunnen de weg niet vinden. Ik krijg wel eens mailtjes van inwoners die niet meer weten bij welke instantie ze moeten aankloppen. Dan ben ik blij dat ze mij benaderen. En tegelijkertijd besef ik ook hoeveel beter het zou zijn geweest als ze eerder de juiste ondersteuning hadden gekregen…

 

Overleven

Het zou voor iedereen veel makkelijker zijn als we niet meer afhankelijk zouden zijn van toeslagen. Maar dat we in plaats daarvan het bestaansminimum zouden ophogen, zodat het genoeg is om van te leven. Nu is het echt te laag: sommige mensen moeten leven van 60 euro per week. Dan ben je elke dag zo druk bezig met overleven, dat je nauwelijks ruimte in je hoofd hebt om ook nog eens uit te zoeken op welke toeslagen je recht hebt. Ik weet waarover ik praat. Na mijn scheiding kreeg ik allerlei toeslagen, maar toen ik een loonsverhoging kreeg, moest ik die in twee jaar even terugbetalen. Dat was netto 350 euro per maand. Ik weet nog hoe ik in die tijd met de lege flessen naar de winkel liep om genoeg geld te hebben voor het avondeten... Laat me je vertellen: dat geeft veel stress.

 

Werken LoonT

Bij de gemeente zetten we ons voortdurend in om iedereen gelijke kansen te bieden. Onlangs hebben we een handige tool geïntroduceerd, genaamd Werken LoonT. Met deze tool krijg je een duidelijk beeld van wat het voor jou betekent als je weer aan het werk gaat vanuit een uitkeringssituatie. We begrijpen dat veel mensen bezorgd zijn dat ze toeslagen verliezen en er netto op achteruit gaan als ze gaan werken. Dat kan niet de bedoeling zijn. Daarom gaan we, indien nodig, samen met jou in gesprek met potentiële werkgevers. We kijken naar mogelijkheden om werken aantrekkelijker te maken, zoals een hoger uurloon. Werkgevers staan vaak open voor dit soort suggesties, omdat zij ook behoefte hebben aan gemotiveerde medewerkers.

 

Duurzaam aan de slag

Steeds meer werkgevers tonen zich bereid te investeren in nieuw personeel, waaronder mensen met een beperking. Zo kunnen zij bijvoorbeeld met subsidie van het UWV-faciliteiten zoals een rolstoellift installeren. Bovendien bieden wij ondersteuning op de werkvloer en persoonlijke coaching indien nodig. Samen kijken we steeds meer naar wat er wel kan en dat is een mooie beweging. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen mee wil doen en bij wil dragen aan de maatschappij. De meeste mensen hebben de wil om iets te doen. Bij iedereen zit vanbinnen een vlammetje, die soms aangewakkerd moet worden. Het is belangrijk mensen aan te spreken op hun talent, op wat ze leuk vinden. Omdat dat de basis is van duurzame betrokkenheid. Een goede match is daarom essentieel, zelfs als het al voor een paar uur per week is. Daar maken we ons hard voor.

 

Verleidingen weerstaan

Het doorbreken van armoede - die van generatie op generatie overgaat - is van groot belang voor gelijke kansen. Daarom zetten we ons in om jongeren bewust te maken van geld. We organiseren de Week van het geld, waarin basisschoolleerlingen leren omgaan met geld. En sinds eind 2022 zijn we gestart met het Jongeren Perspectief Fonds. Hier werken jongeren met financiële problemen samen om hun situatie te verbeteren, bijvoorbeeld door groepscoaching. Zij helpen elkaar verleidingen te weerstaan, zoals de aanschaf van dure sneakers.

 

Huurachterstand

Uit onderzoek blijkt dat mensen gemiddeld 5 tot 7 jaar wachten voordat ze hulp vragen bij financiële problemen. Na zo veel tijd kun je al zo diep in de ellende zitten! Daarom zijn we dit jaar gestart met de pilot Signalering+ / Samen Eropaf. Hierbij werken we nauw samen met woningcorporaties. Heeft iemand voor de tweede keer zijn huur niet betaald? Dan krijgen we een seintje en bieden hulp aan. Want de huur niet betalen is vaak een signaal dat er meer aan de hand is. En we willen huisuitzetting natuurlijk voorkomen.

 

Drempel

Ik weet dat voor veel mensen de drempel naar hulp hoog is. Vooral als dit betekent dat je daarvoor naar het stadskantoor moet komen. Daarom ben ik voorstander van inlooppunten in de wijk zelf, waar je persoonlijk geholpen wordt. Een plek waar iemand je begeleidt en zegt: 'Ik ga het voor je regelen'. En die vervolgens samen met jou uitzoekt hoe je financiën ervoor staan en op welke toeslagen je recht hebt. En je helpt bij het beantwoorden van andere vragen. Zodat je uiteindelijk zelfstandig verder kunt.

 

Bij gezinnen die in armoede leven, spelen vaak meerdere problemen tegelijk. Daarom is het zo belangrijk om door te vragen: wat speelt er ècht in jouw leven? Hoe kunnen wij je het beste helpen? Waar heb jij op dit moment behoefte aan? Voor mij draait Verbeter Breda ook om deze benadering: we moeten veel meer luisteren naar de inwoners en hun behoeften centraal stellen. De tijd vanuit ons ivoren toren bedenken hoe we problemen oplossen, is wat mij betreft voorbij.

 

 

 

 

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.