Breda speelt met MUP's in op menstruatiearmoede

Meer Bredase MUPS tegen menstruatiearmoede

Uit onderzoek blijkt dat een vrouw gemiddeld 7,90 euro per maand kwijt aan is aan menstruatieproducten. Dat is een groot bedrag voor mensen die in armoede leven. Daarom plaatst het Armoedefonds overal in Nederland MUP's: Menstruatie Uitgifte Punten. Dit zijn kasten met menstruatieproducten die vrouwen gratis mogen meenemen.

 

Brood of maandverband

In Breda zijn inmiddels met subsidie van de gemeente 9 MUP's geplaatst. Dit wordt de komende maanden uitgebreid naar 25. Dat is nodig omdat de armoede ook toeneemt, vertelt Maud Spoor. De sociaal werker in opleiding bij IMW deed als stagiaire bij MEE onderzoek naar de MUP's en menstruatiearmoede. “Ik schrok eigenlijk best van het feit dat er vrouwen zijn die niet genoeg geld hebben om menstruatieproducten te kopen.”

Zo herinnert Maud zich een cliënte die 5 euro op haar rekening had staan en maandverband moest kopen voor haar kind. “De dochter wilde graag Always, maar haar moeder kocht een goedkoper huismerk, zodat ze ook nog een brood kon kopen. Dat vond ik zo erg dat ik haar een pakje heb meegegeven. Leven we echt in een wereld waarin we deze keuze moeten maken? Een andere vrouw gebruikte graag Libresse omdat ze uitslag kreeg van een huismerk, maar die kon ze niet betalen.”

 

Schaamte

Maud ontdekte dat er nog steeds een taboe heerst op zowel armoede als menstruatie. “Een docente op een middelbare school vertelde me dat veel meiden niet durven praten over menstruatiemiddelen met hun ouders of vriendinnen. Ze gaan dan zelf maar aan de slag met toiletpapier, of nemen extra kleding mee naar school zodat ze zich kunnen omkleden als het nodig is. Sommige meiden lopen zelfs achterstand op omdat ze niet naar school komen als ze menstrueren. Dat is natuurlijk wel problematisch.”

Bij het plaatsen van de MUP's wordt dan ook zo veel mogelijk rekening gehouden met de schaamte die veel vrouwen voelen. Maud: “Je wilt een plek waar mensen naar die kast durven lopen en ontspannen kunnen pakken wat ze nodig hebben. Op middelbare scholen is dat vaak in het damestoilet, maar in wijkcentra is het toch vaak in een gemeenschappelijke ruimte. Want het moeten wel plekken zijn die voor iedereen vrij toegankelijk zijn."

 

Weten waar de dichtsbijzijnde MUP bij jou in de buurt staat? Je vindt het hier.

 

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.