“Ondernemers willen Breda laten groeien”

Justin Goetzee, directeur Betrokken Ondernemers Breda

Justin Goetzee, directeur Betrokken Ondernemers Breda: “Ondernemers willen Breda laten groeien”

Justin Goetzee is vanaf de start nauw betrokken bij Verbeter Breda. Sinds 1 april 2022 is hij ook de nieuwe directeur van Betrokken Ondernemers Breda (BOB). Zoals hij het noemt: 'op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen de groep koplopers in Breda'. Justin vertelt over de rol van ondernemers en de kansen die hij ziet voor het Verbeteren van Breda.


“Aan elke ondernemer die zich bij BOB wil aansluiten, vragen we wat hij vanuit zijn onderneming bij wil dragen aan Breda. Waar ligt zijn of haar maatschappelijke interesse? Soms is dat duurzaamheid, een andere keer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het is aan ons om hen te informeren over het thema armoede, zodat ze zich ervan bewust worden dat het verkleinen van de kloof tussen arm en rijk ook hen aangaat. En dat we daar een gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben.

Maatschappelijk bewust

Ik merk dat er bij ondernemers steeds meer maatschappelijk bewustzijn is. Misschien dat alles wat er om ons heen gebeurt daaraan bijdraagt. De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis: het laat mensen niet koud. Dat is ook nodig om in beweging te komen. Pas onder druk gaan we serieus meters maken. We leiden ons leven al zo veel jaar op dezelfde manier, het is moeilijk om daar verandering in te brengen. Maar ik geloof dat we dit probleem samen kunnen oplossen. Al gaat dat wel heel veel tijd kosten.

Loonbeslagen

Ik hoor van grotere bedrijven dat ze steeds vaker loonbeslag van hun medewerkers voorbij zien komen. Veel ondernemers doen dan ook wat extra's voor hun medewerkers om hen te helpen uit de financiële problemen te komen en te blijven. Bijvoorbeeld een bonus voor de toegenomen energiekosten. Of door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. De contacten tussen het onderwijs en bedrijfsleven worden ook intensiever, zodat meer jongeren uiteindelijk een leuke baan krijgen. Ook daarin wil BOB graag een rol spelen.

Sensitief

Maar het belangrijkste vind ik dat werkgevers de ruimte en veiligheid creëren voor medewerkers om hun problemen bespreekbaar te maken. Ondernemers en afdelingen HR en Personeelszaken hebben steeds meer aandacht voor het welzijn van de medewerker. Toch zijn er ook nog ondernemers die niet zo sensitief zijn op deze sociale kant van hun bedrijfsvoering. En dan is het goed als klanten en medewerkers de maatschappelijke thema's aankaarten. Mensen verbinden zich nu eenmaal graag aan bedrijven die op dat gebied al actief zijn.

Kansen

Breda is super chauvinistisch; mensen wonen hier graag en zijn trots op hun stad. Ik hoor vaak genoeg: 'Ik heb mijn bedrijf in Breda, omdat ik van Breda houd. Niet omdat het de beste locatie is voor mijn bedrijf.' De voedingsbodem is dus goed: iedereen wil Breda laten groeien. En onze betrokken ondernemers willen heel graag iets doen voor de stad, dus ik zie veel kansen voor Verbeter Breda.”

Je leest meer over Betrokken Ondernemers Breda (BOB) op Betrokkenondernemersbreda.nl