Expositie St. Joost over de contrasten binnen Breda

Expositie St. Joost over de contrasten binnen Breda

40 studenten van de St. Joost School of Art & Design onderzochten op verzoek van de Gemeente Breda hoe de kansenongelijkheid in Breda kleiner kan worden. Het resultaat is op 20, 21 en 22 januari te bewonderen in de expositie Weerlicht bij Electron. 

Daan Hobbel en Ilya van Opstal studeren aan Avans Hogeschool en volgen de minor Arts & Humanity, waarin sociale vraagstukken met artistiek onderzoek worden belicht. Zij willen in hun project de verborgen armoede achter de deur zichtbaar maken. “Breda is een rijke stad en er zijn heel veel welvarende mensen die het probleem helemaal niet zien”, beseft Ilya van Opstal, student Social work. “We willen mensen aanzetten tot nadenken over de kloof tussen arm en rijk.”

Speelbal

In november 2022 startten de studenten met een onderzoek naar armoede. Via Stichting Quiet spraken ze daarna met ervaringsdeskundigen. “Deze mensen zijn hun zeggenschap en controle over hun leven verloren en worden een speelbal van de maatschappij,” vertelt Daan Hobbel, student Communicatie en multimediadesign.“Ze krijgen ook een stempel van anderen.” Ilya weet: “Ze voelen zich niet gezien en gehoord, omdat er vaak over deze mensen en hun problemen wordt gepraat, maar niet mét hen.”

Bedelen in het park

Om zelf te ervaren wat het betekent om anderen te moeten vragen om geld, bedelden vier studenten een dag in het Valkenberg. “Dat heeft wel wat met me gedaan”, vertelt Daan. “Het was heel confronterend en het heeft me ook laten nadenken over mijn eigen houding naar mensen die in armoede leven. En ik heb beseft dat het probleem heel complex is en moeilijk op te lossen.”

Echt begrijpen

Daan en Ilya willen met hun werk mensen laten ervaren wat stadsgenoten die leven in armoede meemaken. Daan: “Ik heb dat proces de laatste maanden zelf doorlopen. Eerst was ik me wel bewust van het concept armoede, maar kon de vele facetten en de impact die erachter schuilgaan niet helemaal bevatten. Nu merk ik dat ik me daar meer van bewust ben. Hoewel je armoede pas echte kunt begrijpen wanneer je het zelf hebt ervaren.”

De expositie Weerlicht is te bezoeken van vrijdag 20 tot en met zondag 22 januari, in het Electron aan de Speelhuislaan 171, Breda. Volg de studenten op Instagram voor meer informatie over de expositie en het proces daar naartoe.