Thomas van der Horst, jongerenwerker en betrokken bij jeugdhonk Molstraat

thomasvanderhorst_zw(1).jpg

“We moeten met jongeren én buurtbewoners in gesprek blijven”

Sinds oktober 2024 hebben jongeren in de Bredase wijk Hoge Vucht hun eigen plek: jongerencentrum De Molstraat. Jongens van 10 tot 27 jaar zijn er welkom. In de praktijk is het vooral een veilige plek voor jongeren die in de avonduren nergens anders terechtkunnen.

“Als jongeren geen eigen plek hebben, hangen ze op straat,” vertelt Thomas van der Horst van Surplus. “Dat is niet fijn voor henzelf, maar ook niet voor de buurt. De jongeren gaven zélf aan dat behoefte te hebben aan een jongerenhonk. Daarom zijn we met partners van Verbeter Breda om de tafel gegaan.

Vanuit de jongeren zelf
Toen het oude schoolgebouw aan de Molstraat vrijkwam, kregen de jongeren de kans om het zelf op te knappen. Thomas: “Juist daarin zit de kracht van het project: zij hadden zelf de leiding. Daardoor gingen ze elkaar ook aanspreken op gedrag, en werd het echt een zelfsturende groep. Voor ons als jongerenwerkers was dat wel een mooi moment – het gaf ons de ruimte om ons meer te focussen op onze ondersteunende rol.”

Vertrouwen

Het kostte tijd om een vertrouwensband op te bouwen, vertelt Thomas. “De jongens hebben vaker meegemaakt dat er dingen beloofd werden die uiteindelijk niet doorgingen. Dus wij moesten laten zien dat we er écht voor hen wilden zijn. Door te luisteren en stap voor stap samen te bouwen aan het jongerenhonk. Inmiddels vertellen ze ons over thuis, of over waarom ze bepaalde keuzes maken. Dan kijken wij: wat hebben ze nodig en wie moeten we daarbij betrekken? Daar doen we het voor”

Van chillruimte tot woonkamer
De afgelopen maanden klusten de jongens in hun eigen tempo – soms gebeurde er wekenlang helemaal niks. Maar inmiddels zijn er twee ruimtes af: een activiteitenkamer en een huiskamer. Die hebben ze zelf geschilderd en ingericht, compleet met meubels en andere spullen. Er moeten nog wat technische dingen geregeld worden en het centrum mag 's avonds nog niet open, maar toch zijn er nu al dagelijks zo’n tien tot dertig jongens te vinden.

Samen blijven afstemmen
Thomas ziet hoe belangrijk het is om af te blijven stemmen met jongeren en buurtbewoners. “Je moet blijven checken: zijn we nog met de juiste dingen bezig? Blijf dat gesprek voeren. Juist op momenten dat het goed gaat. Dan is het makkelijker om echt in gesprek te gaan als het wél spannend wordt.”

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.