'Dat elke jongere weet dat hij de kans krijgt. Dat lijkt me een hele belangrijke'

marcvancampenhoutcurio2023.jpeg

De kloof in de samenleving verder dichten kunnen wij nooit in ons eentje'

Maak kennis met Marc van Campenhout, lid van de Raad van Bestuur van Verbeter Breda-partner Curio.

Wie ben je?

"Ik ben geboren en getogen in Breda, en woon hier ook. In het dagelijks leven ben ik lid van de Raad van Bestuur van Curio. Wij bieden vmbo- en mbo-onderwijs aan in de regio West-Brabant. Vanuit mijn functie denk ik mee binnen het vmbo, mbo en hbo, BO-talent en het Urban Living Lab en de gemeente Breda, over hoe we het onderwijs en de kansen voor jongeren kunnen verbeteren."

Waarom vind jij Verbeter Breda belangrijk?

"De tweedeling in de Bredase samenleving is een ernstig en omvangrijk probleem. Als je er nu niets aan doet, wordt hij alleen maar groter. Dat heeft veel gevolgen voor de toekomst van jongeren. Wij vinden dat iedere jongere, leerling of student gelijke kansen moet krijgen. Daarom maakt Curio zich sterk voor kansengelijkheid en kansrijk opleiden. Bijvoorbeeld door leerlingen en studenten met een taalachterstand te helpen die in te halen. En voor jongeren in problematische situaties hebben we een omvangrijk apparaat aan begeleiding, ondersteuning en zorg."

Wie zijn jullie partners en wat brengt jullie samenwerking?

"Wij werken met zo'n beetje alle partijen in Breda samen: onderwijsinstellingen, organisaties in de begeleiding, ondersteuning en zorg, gemeente, woningcorporaties, en met heel veel bedrijven. Dat relatienetwerk was er al wel. Ik hoop dat Verbeter Breda ertoe gaat leiden dat we niet meer alleen praten, maar ook gaan realiseren."

"De kloof in de samenleving verder dichten kunnen wij namelijk nooit in ons eentje. En ook het basisonderwijs, de gemeente en andere instellingen kunnen dat niet alleen. Daar is een collectieve kracht voor nodig. En dat moeten we intensief en structureel organiseren. Dit is een mega-opdracht die hier voor ons ligt. Daarvoor is een stevig plan nodig, waarmee we heel concreet aan de slag moeten en waarvan we de voortgang kritisch moeten bewaken."

Wat is je droom voor Breda?

"Dat de tweedeling wordt teruggedrongen en iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontplooien. En dat elke jongere weet: ik heb misschien wat meer tijd nodig om daar te komen waar ik wil, maar ook ik heb de kans om volwaardig lid te zijn van de samenleving en ben gelijk aan anderen. Dat lijkt mij een hele belangrijke."

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.