'We kunnen zoveel van elkaar leren': Barbara Putters, Breda Promotions

barbaraputters01.jpeg

'Als we een samenleving willen waarin iedereen mee kan doen, moeten we wél gaan beginnen'

Maak kennis met Barbara Putters-Op de Beek, directeur van Breda Promotions.

Wat doet jouw organisatie?

"Breda Promotions is 30 jaar geleden begonnen met stadswandelingen en is uitgegroeid tot een kenniscentrum en centrum voor community building & placemaking. We zijn een soort trendwatcher en onderzoeker voor allerlei partijen: wat heeft een stad nodig en waar liggen nieuwe uitdagingen? Wat hebben bijvoorbeeld nieuwe bedrijven en inwoners nodig? We spreken enorm veel mensen en kennen daardoor de stad en de dorpen eromheen heel goed. Het is superinteressant als je begrijpt hoe stadsdelen zijn gevormd en om te zien hoe dorpen in de stad hun eigenheid weten te behouden in nieuwe ontwikkelingen."

Waarom vind jij Verbeter Breda belangrijk?

“De tijd verandert snel: de zorg, het onderwijs, het samenwonen in buurten en wijken. Dat zijn grote uitdagingen en die moeten we goed oppakken. Het vergt ook een lange adem, omdat je steeds zult moeten bijstellen door voortschrijdend inzicht. Hier ligt een belangrijke rol voor Verbeter Breda. De lijnen worden korter en je bouwt samen aan een thuis voor iedereen. We moeten alleen wel gaan beginnen..."

"Met Verbeter Breda gaan we samen de diepte in. We moeten problemen durven benoemen, onze nek durven uitsteken en zaken durven aangaan. Breda is een stad met een multiculturele samenleving. Altijd al geweest. We ontvangen iedere maand statushouders: dat zijn de nieuwe Bredanaars. En we kunnen zoveel leren van elkaar. Zeker als opmaat naar een samenleving waarin iedereen mee kan doen. Maar dat moeten we dan ook wel zo zien en oppakken."

Wie zijn jullie partners en wat brengt jullie samenwerking?

“We werken met heel veel partijen samen, maar geen vaste. Dat zorgt voor flexibiliteit en steeds een open mind. Veel organisaties benaderen ons met vragen. Als er een nieuwe invulling van een bestaand pand komt bijvoorbeeld, zoals de Rooi Pannen in de Seeligkazerne en de invulling van de Teruggave, benaderen betrokken organisaties ons voor input. Of wanneer er nieuwkomers komen in een wijk, praten we over: wat hebben zij nodig en wat heeft de wijk nodig? Wij verbinden partijen en bouwen samen met hen aan een nieuwe community. En ik moet zeggen: dat levert ons nog steeds eyeopeners op."

Wat is je droom voor Breda?

“Mijn droom is dat we elkaar in Breda respecteren en accepteren. Dan ontstaat er een chemie waarin iedereen zich senang en prettig voelt. Natuurlijk maakt iedereen ellende mee. Maar als je dan hulp kunt zoeken bij elkaar, dan is dat fantastisch. Wij willen in deze beweging van onze stad een goede verbinder zijn."

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.