Fatima-Zohra Sidali is brugfunctionaris bij INOS

“Je ziet de leerlingen echt opbloeien”
Sinds oktober 2024 werken er vijf brugfunctionarissen bij scholenkoepel INOS. Zij helpen ouders die moeite hebben met de communicatie met school of met het begrijpen van afspraken. Zo kunnen ouders laagdrempelig worden ondersteund en houden leerkrachten de ruimte om zich te richten op waar ze goed in zijn: lesgeven.
Fatima-Zohra Sidali is brugfunctionaris op twee basisscholen van de in totaal 28 scholen van INOS. “Wij worden bijvoorbeeld ingeschakeld als er een taalbarrière is tussen ouders en leerkrachten,” vertelt ze. “Dan sluit ik aan bij het gesprek, zodat we zeker weten dat ouders begrijpen wat er gezegd wordt en wat er van hen verwacht wordt. Ik ga ook op huisbezoek – zelfs buiten kantooruren, als dat ouders beter uitkomt.”
Achter de voordeur
“Op school weten ze vaak niet wat er thuis speelt,” zegt Fatima-Zohra. “Ik kom bij gezinnen over de vloer en zie wat er echt aan de hand is. In die gesprekken komen de werkelijke hulpvragen naar boven. Het fijne is dat wij snel en praktisch hulp kunnen bieden en van daaruit kijken wat er op de langere termijn nodig is. Zo zijn gezinnen meteen een stap verder geholpen.”
Drempels verlagen
De grootste uitdaging? Ouders bereiken die weinig contact met school hebben. “Soms voelen ze zich onzeker door een taalachterstand, of ze hebben eerder iets naars meegemaakt op school,” legt ze uit. “We proberen die drempel te verlagen door gewoon een praatje te maken op het schoolplein. Over koetjes en kalfjes. Op die manier winnen we hun vertrouwen, en staan ze eerder open voor hulp.”
Samen kijken wat werkt
Hulpvragen zijn er genoeg, weet Fatima-Zohra. “Een moeder zat met haar handen in het haar over haar dochter, die door een beperking moeilijk contact maakte en vaak thuis zat. Nu bokst ze elke week met leeftijdsgenootjes en volgt ze een assertiviteitstraining. Dat heeft haar enorm geholpen – en moeder is ook blij.”
Elke twee weken wandelt Fatima-Zohra met een ander meisje dat het thuis moeilijk heeft. “Gewoon, om even stoom af te blazen en te praten over wat haar bezighoudt. Ze weet ook dat ze me altijd mag bellen of appen. En dat doet ze ook. Je ziet wat het met kinderen doet: ze bloeien op. Dat zijn zulke mooie, dankbare processen.”
Samen sterk
Tot slot onderstreept Fatima-Zohra hoe belangrijk het is om goed samen te werken met andere hulpverleners. “Als iedereen die bij een gezin betrokken is regelmatig met elkaar afstemt, weet je wat de ander doet en waarom. Dan kun je elkaar echt aanvullen. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: gezinnen zo goed mogelijk ondersteunen.”
Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.