Lucienda Dap, oprichter Het Activeringshuis

“Ook jongeren buiten de focuswijken verdienen passende hulp”
Het Activeringshuis is er voor jongeren en jongvolwassenen die niet altijd in het systeem passen. Daardoor kunnen zijn hun draai in de maatschappij niet vinden. Lucienda Dap helpt hen hun talenten te ontdekken en begeleidt hen richting opleiding, werk of eigen onderneming.
“Er is een grote groep jongeren die tussen wal en schip valt,” vertelt Lucienda. “Sommige jongeren gaan niet meer naar school, maar krijgen ook nog geen uitkering. Ze vallen tussen alles in: de school is niet meer verantwoordelijk, maar andere instanties ook nog niet op. Ouders moeten de begeleiding dan vaak zelf betalen — en als dat niet lukt, zitten die jongeren thuis. Ook al willen ze wél aan de slag.”
Samen in actie
“Wij zoeken dan naar manieren om tóch iets te betekenen,” legt Lucienda uit. “Bijvoorbeeld door samen te werken met andere partijen in Breda “Bijvoorbeeld door samen te werken met andere partijen in Breda die iets doen wat goed aansluit op ons werk. Zo werken we veel samen met Breday en sinds kort ook met De Bühne. Daar krijgen deelnemers van Het Activeringshuis met een bepaald talent de kans om hun moment te pakken. Zoals twee jongens die muziek maken en een meisje dat kunstbloemen maakt.
Het Activeringshuis werkt ook veel samen met stagiairs van de opleiding Toegepaste Psychologie. Zij worden opgeleid om te coachen en trainingen te geven, waardoor de begeleiding betaalbaar blijft. “Op die manier proberen we ouders met een klein budget toch tegemoet te komen,” legt Lucienda uit. “Maar het blijft lastig om deze groep jongeren structureel iets te bieden.”
Iedere jongere telt
“Er wordt vaak gedacht dat jongeren uit Verbeter Breda-wijken het automatisch moeilijker hebben,” zegt Lucienda. “Maar ik zie ook jongeren uit andere delen van de stad die steun nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat hun ouders veel werken en er minder begeleiding is. Of door een scheiding thuis. Of jongeren met autisme die wel goed presteerden op school, maar in het dagelijks leven toch vastlopen. Ook zij verdienen passende ondersteuning. Ik vind: de hulp die er is, moet eerlijk worden verdeeld over álle jongeren in Breda.”
“Er wordt vaak gedacht dat jongeren uit de Verbeter Breda-wijken het automatisch moeilijker hebben dan anderen,” zegt Lucienda. “Maar ik zie dat ook jongeren uit andere delen van de stad tegen problemen aanlopen. Bijvoorbeeld als hun ouders veel werken en er weinig tijd is voor begeleiding, of als er sprake is van een scheiding. En ook jongeren met autisme, die op school prima presteren maar in het dagelijks leven toch vastlopen. Ook zij verdienen passende hulp. Iedereen zou toegang moeten hebben tot de juiste ondersteuning. Ik vind dat dat eerlijk verdeeld moet worden over de stad.”
Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.