Rubriek: Preventie met Gezag

preventiemetgezag_rubriek.jpg

Het creëren van gelijke kansen voor de jeugd is een van de drie hoofdpijlers van Verbeter Breda. Daarvoor slaan veel partners die betrokken zijn bij jongeren de handen dagelijks ineen. Diezelfde organisaties zetten zich binnen het programma Preventie met Gezag in om te het voorkomen dat jongeren de criminaliteit in gaan. Omdat onze doelen zo sterk verweven zijn, houden we je ook in deze nieuwsbrief graag op de hoogte van de ontwikkelingen van Preventie met Gezag. We trappen af met 5 veel gestelde vragen over het programma.

1. Wat is Preventie met Gezag?

Preventie met Gezag voorkomt dat kwetsbare kinderen, jongeren en jongvolwassenen in de criminaliteit belanden, erin verstrikt raken en uitgroeien tot geharde criminelen. Door vroegtijdig en doeltreffend in te grijpen, stoppen we hun verdere afglijden in de criminaliteit.

2. Wie is de doelgroep?

We richten ons in principe op jongeren van 12 tot 27 jaar in de Hoge Vucht, onderverdeeld in kwetsbare jongeren, jonge aanwas, doorgroeiers en harde kern. Daarnaast hebben we ook jongeren onder de 12 jaar geïdentificeerd die vanwege hun gedrag en omstandigheden in aanmerking komen voor de Preventie met Gezag-aanpak, waardoor we nu ook op hen focussen.

3. Waarin onderscheidt Preventie met Gezag zich van voorgaande programma’s?

Het ministerie van Justitie & Veiligheid heeft dit programma als een 10-jarenproject opgezet, zodat er langdurig geïnvesteerd kan worden. Nieuw is dat gezagspartners (Openbaar Ministerie, politie, Raad voor de Kinderbescherming en (jeugd)reclassering) nu meer focus leggen op preventie, terwijl zorgpartners de problematiek vanuit een veiligheidsbril benaderen. Naast hun bestaande taken voeren de partners nu ook preventieve en repressieve interventies uit die ze voorheen niet deden. Dat is de kracht van Preventie met Gezag.

4. Is Preventie met Gezag van de gemeente?

Nee, Preventie met Gezag is een integraal programma waarin samenwerking centraal staat. Het ministerie heeft extra financiering beschikbaar gesteld voor gemeenten, politie en het Openbaar Ministerie. Daarnaast werken tal van organisaties samen, zoals de Raad voor de Kinderbescherming, Jeugdbescherming Brabant, HALT, Surplus, Grote Broer Grote Zus, Breda Actief, en vele anderen. Deze partners bundelen hun krachten om gezamenlijk een impact te maken met Preventie met Gezag.

5. Waarom Preventie met Gezag in de Hoge Vucht?

In de wijkgerichte aanpak moet er sprake zijn van problematiek met jeugd en ondermijnende criminaliteit. Op basis van objectieve cijfers kwam de Hoge Vucht naar voren als de wijk waar deze aanpak nu het meest noodzakelijk is.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.