Verbeter Breda pakt taalachterstand aan met 4,5 miljoen euro subsidie

13.spelendekinderen.jpg

Verbeter Breda pakt taalachterstand aan met 4,5 miljoen euro subsidie

Met de bijdrage van het Rijk zet Verbeter Breda zich in om de taalachterstand bij kinderen in onze wijken aan te pakken. We gebruiken dit bedrag om peuters eerder toegang te geven tot vroegschoolse educatie en om extra onderwijsassistenten te plaatsen in groep 1 en 2 van de basisscholen. Deze inspanningen maken deel uit van het programma 'Ontwikkeling Jonge Kind', waarin we intensief samenwerken met lokale onderwijsinstellingen en gemeenschapsorganisaties.

Eerder en beter naar de opvang
Vanaf het komende schooljaar starten we een pilot op vijf locaties in de wijken Hoge Vucht, Haagse Beemden, Heuvel, en Tuinzigt. Hierdoor kunnen kinderen die risico lopen op taalachterstand al vanaf 2 jaar naar de peuteropvang, in plaats van de gebruikelijke 2,5 jaar. Monique Vos, van Kober kinderopvang, deelt haar ervaring: “Op de locatie Miezemuis hebben we gezien hoe waardevol extra tijd is voor de kleintjes om te wennen en zich te ontwikkelen.”

Geen kind buitenspel
Peuters mogen tot 16 uur per week naar de opvang, waarbij het grootste deel van de kosten door de gemeente wordt gedekt. De eigen bijdrage van ouders hangt af van hun inkomen. Als de kosten een probleem vormen, vinden we een oplossing. Zo zorgen we ervoor dat geen enkel kind buitenspel staat om financiële redenen.

Vliegende start
Ook de ouders vergeten we niet. Zij kunnen taallessen volgen en pedagogisch medewerkers bezoeken de gezinnen thuis. Monique vertelt verder: “We breiden deze bezoeken uit en werken samen met partners zoals Surplus, de Nieuwe Veste en het consultatiebureau om de kleintjes een vliegende start te geven in groep 1.”

Een extra duwtje in de rug
Op de gekozen basisscholen zetten we tijdelijk, voor twee jaar, extra onderwijsassistenten in bij de kleuters. Kim Hanssen van INOS legt uit: “Met gemiddeld één leerkracht per 25 leerlingen, helpen deze assistenten ons om nieuwe onderwijsmethoden uit te proberen en elk kind de aandacht te geven die het nodig heeft, vooral voor taalontwikkeling en andere basisvaardigheden.”

Samen sterker in onderwijs

Door nauw samen te werken met kinderopvang, peuterspeelzalen en basisscholen, streven we naar gelijke onderwijskansen voor iedereen. Samen kunnen we echt begrijpen wat kinderen met een achterstand nodig hebben en daar effectief op inspelen. Blijf op de hoogte van onze vooruitgang door de nieuwsbrief te volgen.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.