“Het drijft mij te kijken naar leerlingen als individu”

magdapattiiha.jpg

“Elke school moet nadenken over gelijke kansen”

Magda Pattiiha van het Brederocollege is in 2023 verkozen tot ‘Leraar van het jaar voor het speciaal onderwijs', omdat ze zich uitzonderlijk inzet voor kansengelijkheid onder jongeren. De docent op het Voortgezet Speciaal Onderwijs heeft een leergang opgezet die leerlingen helpt bij het leren leren. Ook zit ze in het leernetwerk van de Gelijke Kansen Alliantie (GKA) van het ministerie van Onderwijs.

Leervaardigheden

“Niet alle ouders kunnen huiswerkbegeleiding betalen”, weet Magda. “Daarom zorgen wij bij het Brederocollege dat al onze leerlingen de begeleiding krijgen die ze nodig hebben.” Zo krijgen de leerlingen van havo 1 en 2 wekelijks twee uur les in leervaardigheden, zoals het plannen van huiswerk en het voorbereiden van een toets. In havo 3 krijgen ze nog 1 uur per week les. Kinderen die nog meer begeleiding nodig hebben, kunnen dat krijgen van de onderwijsassistent.

Kansen bieden

Magda legt uit: “We willen onze leerlingen kansen bieden, in plaats van ze af te rekenen op wat ze niet kunnen. Zodat ze een opleiding kunnen kiezen die bij hun interesse past. Ik heb als Molukse zelf meegemaakt hoe het is om als groep te worden behandeld: 'Jullie kunnen niks', was de opvatting. Dat drijft mij om te kijken naar leerlingen als individu, niet naar hun afkomst. Ik wil alle leerlingen werkelijk zien. Het doet er niet toe of ze arm of rijk zijn of welke etnische achtergrond ze hebben.”

Geen excuus

De docent ziet veel scholen worstelen met het begeleiden van leerlingen bij het studeren. Toch vindt zij het wel degelijk een plicht van docenten om zich te verdiepen in hoe kinderen leren en wat ze nodig hebben. “Geen tijd is geen excuus: het gaat om de kwaliteit van je onderwijs. Wij hadden ook een vol rooster, maar hebben er ruimte voor gemaakt. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen een kans krijgt. Maar als je wilt dat het slaagt, moeten wel alle docenten er als één team achter staan.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.