“Als nieuwkomer wil ik wat terugdoen”

alisarhoures_1200.png

Alisar Houres is 2 jaar geleden haar geboorteland Syrië ontvlucht en in Breda terechtgekomen. Via Buddy to Buddy leerde ze haar nieuwe stad kennen. Inmiddels maakt ze er zelf andere nieuwkomers wegwijs en werkt ze als vrijwilliger bij Amphia.

“Ik ben tandarts, maar moet nog een beroepsinhoudelijke toets doen voor ik in Nederland aan de slag kan”, vertelt Alisar. “Daar ben ik nu mee bezig. Het is soms een beetje teleurstellend dat het niet sneller gaat, maar dat komt goed.” Tot het zo ver is, werkt Alisar als vrijwilliger bij Amphia en bij de nieuwkomersorganisatie Buddy to Buddy.

Buddy's

“Op de afdeling Neurologie van het ziekenhuis stel ik patiënten gerust en ondersteun ik hen bij het doen van hun oefeningen en doe ik andere taken. Bij Buddy to Buddy houd ik contact met de nieuwkomers en hun Nederlandse buddy's. Ik kijk hoe de communicatie verloopt, vraag hoe het met hen gaat, of ze problemen hebben. Ook bespreken we wat ze samen allemaal doen en geef ik hen ideeën voor andere activiteiten.”

“Het is mooi om te zien hoe mensen die heel anders zijn – qua leeftijd, achtergrond, cultuur, persoonlijkheid – toch heel goede vrienden kunnen worden. Soms hebben ze bijna niks gemeen, maar vinden ze elkaar wel. Mijn eigen buddy is een goede vriendin en haar familie is bevriend met de mijne. Dat is fijn.”

Mooie verhalen

“Breda is een mooie stad. Ik zie alleen maar lieve mensen en voel me hier thuis. Ik vind het leuk om op deze manier wat terug te doen. Als nieuwkomer hoef je niet alleen te krijgen, maar kun je ook geven. En ik krijg er ook weer veel voor terug: ik zie hele mooie mensen met mooie verhalen. Dat geeft mij veel voldoening.”

 

Ook buddy worden? Kijk dan op de website van Buddy to Buddy Breda. In juni start weer een nieuwe matchingsronde.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.