meisjeopschommelbreda.jpeg

Leefbaar inkomen

We willen dat alle Bredanaars in 2040 een goed inkomen hebben en goed met geld hebben leren omgaan. Maar wat is daarvoor nodig? En hoe doen we dat?

Geld bepaalt je kansen

Als je opgroeit in een gezin waar nooit genoeg geld is voor de gewone dingen in het leven, dan loop je het risico dat je later minder kansen krijgt. Er is minder geld voor nieuwe kleren, voor simpelweg een warme en gezonde maaltijd elke dag, voor internet, uitstapjes of vakantie. Lid worden van een vereniging, je verjaardag vieren met anderen of meegaan met schoolexcursies: het kan niet zomaar. En dat kan je het gevoel geven dat je niet meetelt. Ook is er meer kans dat je door anderen wordt buitengesloten. Hoe langer het geldgebrek duurt, hoe slechter het met je gaat als je jong bent. Je voelt je vaker angstig en ongelukkig. En dat kan er weer voor zorgen dat je geestelijke of lichamelijke klachten krijgt.

Als je als jongere zo opgroeit, is het extra moeilijk om belangrijke stappen in je leven te zetten. Denk maar aan het volgen van een opleiding en een diploma halen. Aan het vinden van een baan, liefst vast, en een woning. Of werken en zorgen voor kinderen als je die eenmaal hebt. Armoede ligt dan weer op de loer. Het wordt een patroon, je krijgt hetzelfde leven als dat van je ouders. 

Dat tij gaan we in één generatie keren.

sport_bewegen_0896-e1622710942960-1000x1000.jpg

Wat willen we bereiken?

We hebben heel precieze doelen voor Breda afgesproken. In 2040:

  • krijgt iedereen de juiste ondersteuning

  • groeien kinderen op in gezinnen die de basisbehoeften kunnen betalen

  • vinden jongeren snel een stage of baan en kun je als je werkt je basisbehoeften betalen

Hoe maken we dat waar?

Als we willen werken aan een leefbaar inkomen, kunnen we obstakels tegenkomen. De eerste vijf jaar van het twintigjarige programma zijn daarom bedoeld om daar iets aan te doen.

Verbeter Breda gaat het makkelijker maken om te gaan werken of ondernemen in je buurt. En eraan bijdragen dat je altijd kunt rekenen op waar je recht op hebt. Ook gaan we iets doen aan het verlagen van de vaste lasten. Bijvoorbeeld door vol in te zetten op hulp bij de energietransitie. Zo kunnen we structureel iets doen tegen energiearmoede.

Er zijn ook veel bewoners die gewoon meedoen, werk hebben en tóch geen leefbaar inkomen hebben. Als lokale partners weten we nog niet goed wat we daar zelf structureel aan kunnen doen. We hebben daar de hulp bij nodig van landelijke partijen en de rijksoverheid. Op de langere termijn zijn we op zoek naar echte doorbraken die een leefbaar inkomen voor iedereen mogelijk maken.

Wat hebben we daarvoor nodig?

We hebben onszelf best flinke doelen gesteld om ervoor te zorgen dat iedereen in Breda in 2043 een leefbaar inkomen heeft. Maar dat is ook nodig, en: we gaan daarvoor. Om die doelen waar te maken, hebben we plannen afgesproken:

  • Meer wegen naar werk
  • Doorbreken van armoede
  • Verminderen van kosten

In ons Pact lees je wat die plannen precies inhouden. En in de monitor kun je zien hoever we daar mee staan.

Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.