meisjeopschommelbreda.jpeg

Kunnen worden wie je wilt zijn

We willen dat alle kinderen en jongeren in Breda in 2040 kunnen worden wie ze willen zijn. Maar wat is daarvoor nodig? En hoe gaan we dat doen?

Ruimte

Wat zorgt nou eigenlijk voor de kans op een gezond en gelukkig leven? Dat is eigenlijk heel simpel. Wist je dat de wijk waar je opgroeit, het netwerk en de mogelijkheden die je ouders of je gezin hebben dat voor een flink deel bepalen? Hoe veiliger en fijner de wijk, hoe meer er te doen is in de buurt en hoe meer mogelijkheden je ouders hebben, hoe groter die kans is. Om te kunnen worden wie je wilt zijn, heb je als kind en jongere ruimte nodig. Letterlijke ruimte, maar ook ruimte in je ontwikkeling.

Krijg je als kind weinig netwerk, talentontwikkeling en zelfvertrouwen van huis uit mee? Kun je niet meedoen omdat er thuis geldzorgen zijn? Groei je op in een gezin waar het voor jou niet veilig is? Dan heb je extra ondersteuning nodig. Een omgeving die stimuleert. Die gezond is. En die zorgt dat je veilig opgroeit en niet in de verleiding komt de criminaliteit in te gaan. Daar kunnen we niet vroeg genoeg mee beginnen.

unknown-3.jpeg

Wat willen we bereiken?

We hebben heel precieze doelen voor Breda afgesproken. In 2040:

  • is er vanaf het begin de juiste ondersteuning bij opvoeden en opgroeien;
  • hebben alle scholen in Verbeter Breda-wijken een Rijke Schooldag;
  • kunnen alle Bredase kinderen iedere dag gezond eten en voldoende bewegen; en
  • kunnen alle kinderen veilig opgroeien en worden ze niet verleid tot criminaliteit.

Hoe maken we dat waar?

In de eerste vijf jaar van het twintigjarige programma gaan we zoveel mogelijk zorgen dat kinderen en jongeren (en hun gezinnen) krijgen wat ze nodig hebben. Dat begint al voordat kinderen geboren worden: de eerste 1000 dagen bepalen namelijk het verdere leven van een kind. We maken kinderen veerkrachtig en weerbaar, zodat ze met zelfvertrouwen de juiste keuzes kunnen maken. We kijken wat ouders nodig hebben om daarvoor te zorgen. Met Verbeter Breda kijken we hoe we dat dichter bij kinderen, jongeren en hun gezinnen kunnen organiseren. En we kijken we of we alle organisaties die daarbij nodig zijn, samen kunnen laten werken. Dus niet ieder zijn eigen taak en eigen middelen, maar één opdracht samen, die we samen financieren.

Wat hebben we daarvoor nodig?

We hebben onszelf best flinke doelen gesteld om ervoor te zorgen dat iedereen in 2040 kan worden wie die wil zijn in Breda. Maar dat is ook nodig, en: we gaan daarvoor. Om die doelen waar te maken, hebben we plannen afgesproken:

  • Ontmoeten in de wijk
  • Vergroten van de mogelijkheden
  • Meer aandacht voor gezondheid
  • Weerbaar maken van kinderen en jongeren

In ons Pact lees je wat die plannen precies inhouden. En in de monitor kun je zien hoever we daar mee staan.

Hoe verbetert jouw wijk?

Alle plannen voor Verbeter Breda hebben we vertaald naar een plan per Verbeter Breda-wijk. Benieuwd? Je vindt ze hiernaast!

Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.