meisjeopschommelbreda.jpeg

Goed wonen in een fijne buurt

We willen dat alle Bredanaars in 2040 betaalbaar, gezond en veilig wonen. Maar wat is daarvoor nodig? En hoe doen we dat?

Het is belangrijk waar je wieg staat

De plek waar je woont is belangrijk om je goed te kunnen ontwikkelen als kind. We hebben het dan niet alleen over je woning, maar ook over je omgeving. Plekken in de buurt die we allemaal gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een school, buurtcentrum, speeltuin en park. In de Verbeter Breda-wijken zijn er daarvan te weinig. En ook zijn ze vaak niet goed genoeg. In de rest van Breda is dat anders.

De wereld van vandaag verandert snel. Mensen moeten zolang mogelijk thuis voor zichzelf zorgen en wonen kost steeds meer. Dorpen en steden veranderen niet snel genoeg mee. Ook Breda niet. Regels zitten in de weg en organisaties moeten beter samenwerken. Een fijne buurt krijg je ook pas als er aandacht is voor mensen die er al wonen en voor nieuwkomers. Vaak is er geen goede begeleiding als er kwetsbare mensen in de buurt komen wonen, of mensen die met spoed een huis nodig hebben. En dat geeft dan soms onbegrip en een gevoel van onveiligheid. 

Allemaal zaken waar we als bewoners en organisaties samen mee aan de slag moeten.

fotojongetjemetgieter.jpg

Wat willen we bereiken?

We hebben heel precieze doelen voor Breda afgesproken. In 2040:

  • zijn er genoeg betaalbare woningen, goed verdeeld over buurten
  • zijn er genoeg voorzieningen in iedere buurt en is het ook buiten op straat prettig
  • werken in Breda inwoners, gemeente, maatschappelijke en commerciële organisaties duurzaam samen

 

Hoe maken we dat waar?

De eerste vijf jaar van het twintigjarige programma bepalen we in bestaande en nieuwe wijken samen wat we precies moeten doen. En ook hoe we moeten samenwerken om meer en verschillende soorten woningen en voorzieningen in de Verbeter Breda-wijken te krijgen. Soms is er nog onderzoek nodig. Of moeten we beleid of regels aanpassen. In ieder geval hebben wooncorporaties en commerciële partijen beloofd zich in te zetten en te investeren in de Verbeter Breda-wijken. De afspraak is wel dat alle betrokken partijen zich voor een lange tijd verbinden aan de plannen.

We beginnen met een aantal concrete plannen. De bedoeling is dat we op die manier leren anders (samen) te werken. En erachterkomen of maatregelen uitpakken zoals we voor ogen hadden. We investeren in coalitievorming (we bouwen voort op samenwerkingen die er al zijn), zodat we écht voor de lange termijn kunnen gaan.

Wat hebben we daarvoor nodig?

We hebben onszelf best flinke doelen gesteld om ervoor te zorgen dat iedereen in 2043 goed kan wonen in een fijne buurt in Breda. Maar dat is ook nodig, en: we gaan daarvoor. Om die doelen waar te maken, hebben we plannen afgesproken:

  • Gevarieerde wijken
  • Ontmoeting in de wijk

In ons Pact lees je wat die plannen precies inhouden. En in de monitor kun je zien hoever we daar mee staan.

Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.