Voorkomen is beter dan genezen

Interview Frank de Haan

Voor mensen die minder geld hebben, lijkt het moeilijker om gezond te blijven. Dat merkt Frank de Haan, manager bestuur en strategie van Amphia, in ons Bredase ziekenhuis.

“De patiënten die het vaakst in Amphia komen, wonen in de 'armere' wijken van Breda”, weet Frank. “Zij hebben van jongs af aan vaak minder goed geleerd hoe je gezond leeft. En als je als kind niet leert hoe je goed voor jezelf zorgt, is het moeilijk om dat op latere leeftijd jezelf nog aan te leren.”

Als voorbeeld noemt Frank dat het voor ouders die veel ploegendiensten draaien moeilijker is om hun kinderen te leren hoe ze gezonde maaltijden kunnen maken. “En als je een geldprobleem hebt, ben je ook minder met je gezondheid bezig. Daar moet je namelijk ook ruimte voor hebben in je hoofd.”

Samenwerken
Het ziekenhuis is volgens Frank niet de plek waar mensen moeten leren hoe ze zo lang mogelijk gezond blijven. “Als mensen in het ziekenhuis worden opgenomen, is hun gezondheid vaak al te lang slecht. Wij proberen te repareren wat kan, of het leven voor patiënten nog zo draaglijk mogelijk te maken.”
Toch vindt Amphia dat zij ook mee moet helpen aan het zo gezond mogelijk maken van de bevolking van Breda. “Dat doen we samen met andere organisaties zoals de GGD, huisartsen en de Bredase onderwijsinstellingen. We spreken samen veel over de gezondheid van de Bredase bevolking, maar het is vooral heel lastig alle informatie van al die organisaties op elkaar aan te sluiten.”

“We denken ook samen met een paar organisaties al jaren na over hoe we onze zorg duidelijk kunnen communiceren”, vertelt Frank. “Want onze folders zijn nog steeds veel te moeilijk leesbaar voor een groot deel van de bewoners van Breda. Daar hebben we nog veel in te verbeteren!”

De wijk in
Amphia praat graag met mensen uit Breda en omstreken om te horen waar zij behoefte aan hebben. “Onze cliëntenraad heeft een panel van zo'n 1500 personen. Maar in panels zitten vaak vooral mensen uit het rijkere deel van de bevolking. We willen graag ook veel meer mensen uit de armere wijken van Breda in die raad.” Om met die mensen in contact te komen, denkt Frank dat het belangrijk is om de wijken in te gaan. “Gewoon de markt op om een praatje te maken. Met elkaar in contact komen. Zodat we hen kunnen vragen wat zij belangrijk vinden aan onze zorg. En wij onze zorg zo goed mogelijk kunnen maken.”

Wilt u meedenken over de zorg van Amphia? Geef u dan op voor de cliëntenraad via de onderstaande button. 


Geef u hier op voor de cliëntenraad