“Wat zijn mensen sterk! Ondanks armoede en problemen”

Interview Sinéad Power

Sinéad Power is een van de leden van de initiatiefgroep Verbeter Breda. Haar drijfveer: dat kinderen niet de schulden en de zorgen van hun ouders hoeven te erven. In de afgelopen maanden sprak zij vele bewoners van focuswijken van Breda. En ze heeft grote dromen voor haar stad...

“Mijn ervaring is dat de media een grote rol spelen bij de kloof tussen arm en rijk in Breda. Als je steeds maar blijft horen dat je het slechtste jongetje van de klas bent, zul je nooit je best gaan doen om het beste jongetje van de klas te worden. Hoge Vught bijvoorbeeld komt vaak negatief in het nieuws. Maar toen ik met de wijkbewoners sprak, merkte ik juist dat zij heel trots zijn op hun wijk! En het viel me op hoe sterk mensen zijn.

Als je arm bent, krijg je heel veel problemen en stress erbij. Het is heel mooi om te zien dat die mensen toch nog zo veel liefde voor hun wijk hebben en het onderling leuk proberen te maken. Ik heb zelf in de bijstand gezeten, maar ik had een heel sterk netwerk. Er zijn mensen die er helemaal alleen voor staan. Dat ze ondanks hun armoede en problemen, tóch maar weer de dag doorkomen, heeft mij heel erg geïnspireerd.

Vertrouwen
Het voelde fijn om mensen een stem te kunnen geven in de toekomst van hun wijk. Daarom moeten we niet óver bewoners praten, maar mét. Als we mensen echt dingen laten doen waar ze goed in zijn, dan moet je eens zien wat er gebeurt! Je hebt maar een klein clubje enthousiastelingen nodig in een wijk en dan volgt de rest wel.

In elke buurt zijn wel mensen die als een grote broer of tante voor anderen zijn. Geef die maar de kans om het zelf te regelen in hun wijk! Ik zie het als het opvoeden van een kind: als je het de ruimte geeft, kan het zich ontwikkelen. Je hoeft alleen maar een beetje in de gaten te houden en af en toe bij te sturen, dan komt het helemaal goed.

Ik merkte dat er veel oud zeer zat bij de mensen die ik sprak. We waren een van de zovelen die hun verhaal kwamen ophalen. Er zijn al zo veel projecten opgestart in de afgelopen jaren. Nu moeten we zorgen dat we mensen blijven betrekken en laten zien dat er echt wat gebeurt met hun verhalen.

Ideale Breda
In mijn ideale Breda kan en mag iedereen wonen waar hij wil, en wonen arm en rijk heel natuurlijk door elkaar. Dan ontstaan er wijken waarin mensen elkaar helpen. Als je een stel bent met kinderen en allebei een baan hebt, kan die buurvrouw naast je die om de een of andere reden niet kan werken misschien wel een geweldig oppas zijn voor je kinderen! En andersom zouden zij haar dan bijvoorbeeld kunnen helpen bij het invullen van de belastingaangifte. Weet je wat het is: iedereen heeft wel een uitdaging en iedereen wil elkaar helpen. Als dat op een natuurlijke manier kan, is dat toch geweldig!”

Sinéad Power