“We weten in Breda te weinig van elkaar”

Jibril maakt podcast voor en door jongeren

Jibril maakt podcast voor en door jongeren: “We weten in Breda te weinig van elkaar”

Het begon als een groep vrienden die elkaar in de wijk Linie wekelijks ontmoette bij garagebox 34 om goede gesprekken te voeren. Inmiddels zijn de gesprekken uitgegroeid tot de Podcast B34 en een eigen kanaal op YouTube. Oprichter Jibril Qorane over de podcast voor en door jongeren, die Breda verbindt. 


“We stonden altijd buiten te babbelen met een groep van ongeveer 15 vrienden, tussen de 16 en 25 jaar”, vertelt Jibril. “Totdat Cees van de Buurtsalon  zei: 'Het is koud, kom binnen zitten'. En sindsdien zitten we hier binnen, te praten over van alles en nog wat. Meestal typische dingen die jongeren bezighouden. School, geloof, discriminatie, geld, volwassen worden...”

Profijt

Vrienden die een avond gemist hadden, vroegen of de gesprekken konden worden opgenomen. En zo werden de gesprekken tussen de vrienden uiteindelijk een podcast genaamd B34, naar de garagebox waar ze altijd samenkwamen. Jibril: “We praten over onderwerpen waar heel veel jongeren tegenaan lopen. En daarom denken we dat heel veel anderen profijt kunnen hebben van onze gesprekken.”

Echt luisteren

Hoewel de gesprekken tussen de jongens al behoorlijk wat diepgang hadden, wilde Jibril meer. “Ik interview graag en vind het belangrijk om te weten: wie woont er nou eigenlijk in onze stad? Onwetendheid is een groot probleem is in onze maatschappij. We weten te weinig van elkaar waardoor we elkaar snel veroordelen. Ik probeer een gesprek te voeren waarin we echt naar elkaar luisteren. Zodat we onze overeenkomsten vinden en de verschillen kunnen accepteren.”

Gasten

Steeds vaker nodigt Jibril dan ook gasten uit in de podcast. “Mensen met een andere visie, zodat we van elkaar kunnen leren. Laatst had ik een mooi gesprek met iemand over het christendom. En een jongere vertelde over zijn eigen kledinglijn. Binnenkort wil ik iemand uitnodigen die meer kan vertellen over depressie. Dat is een heel belangrijk onderwerp, waar jongeren niet makkelijk over praten. Dat soort zaken wil ik bespreekbaar maken.” 

Je vindt de podcast van Jibril en zijn vrienden op Spotify en YouTube.