Plannen voor bibliotheek 4.0 in Hoge Vucht

Plannen voor bibliotheek 4.0 in Hoge Vucht

De Gemeente Breda heeft in haar begroting 3 miljoen euro vrijgemaakt voor de komst van een bibliotheek in de wijk Hoge Vucht. Het Urban Living Lab Breda en de wijkraad Breda-Noord zijn daarom samen druk bezig met het vormgeven van bibliotheek 4.0: een ontmoetingsplek van en voor bewoners met daarin een bibliotheek.

Het afgelopen half jaar hebben de partijen gesproken met bewoners en professionals uit de wijk. Wat leeft er? Waar kunnen we echt het verschil maken? Hoe komen we van de tegenstellingen in de wijk af? In de gesprekken werden veiligheid en betaalbaar wonen vaak genoemd als verbeterpunt. Maar meer nog willen de bewoners een plek waar ze mensen kunnen ontmoeten en zich kunnen verbinden.

Ontmoeting

“Het waren jonge moeders en ouderen die aangaven dat ze graag een bibliotheek in de wijk willen hebben”, weet Henk Schol van Urban Living Lab. “Ze missen die. Niet alleen als een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, vooral ook als een plek van ontwikkeling en ontplooiing. Een plek waar iedereen kan binnenlopen, een krantje kan lezen, of kletsen met wijkgenoten. Maar ook waar taalcursussen en huiswerkbegeleiding kunnen worden gegeven.”

Stadsbibliotheek

Om ideeën op te doen bezochten wijkbewoners, werkers uit de wijk en gemeenteraadsleden met Henk en wijkraadsvoorzitter Leo van den Berg andere stadsbibliotheken. Bijvoorbeeld in Antwerpen, Rotterdam, Den Haag. In Baarle-Nassau moet een nieuw cultureel centrum met een bibliotheek het Nederlandse en Belgische deel van het dorp bij elkaar brengen. Leo: “Al die bibliotheken zijn plekken waar veel verschillende voorzieningen en organisaties gezamenlijk werken. Dat vraagt een gedegen organisatie, die je niet door vrijwilligers kunt laten doen.”

Dromen

De komende tijd gaan studenten van het Urban Living Lab opnieuw de wijk in om bewoners actief te vragen naar hun wensen voor de nieuwe bibliotheek. Henk: “We gaan ons best doen om een zo breed mogelijke vertegenwoordiging van de wijk te interviewen over hun ideeën, dromen, wensen over de nieuwe ontmoetingsplek. In elk deel van de wijk gaan de studenten 20-30 mensen interviewen. We zijn alleen nog op zoek naar een plek, van waaruit ze kunnen werken.”

Actie

Ook de zoektocht naar een locatie voor de nieuwe bieb is inmiddels in volle gang. Leo: “Liefst een plek centraal in de wijk, waar alle buurten en culturen bij elkaar kunnen komen.” Maar het is moeilijk een geschikte ruimte te vinden. Daarom willen de mannen zo snel mogelijk een tijdelijke bibliotheek in de wijk openen. “Zodat de wijkbewoners zien dat er niet alleen over wordt gesproken, maar dat er ook echt iets gebeurt.”