De Sleutel opent nieuwe keuken

Ontmoetingscentrum De Sleutel opent nieuwe keuken

Ontmoetingscentrum De Sleutel in Haagse Beemden/Kesteren heeft een nieuwe keuken. Elke woensdag koken buurtbewoners voor buurtbewoners, zodat niemand meer alleen hoeft te eten. Afgelopen woensdag werd de keuken voor het eerst gebruikt.


De nieuwe keuken is betaald met subsidie vanuit het Actieplan van Programma Verbeter Breda, en ook de gemeente en woningcorporaties hebben bijgedragen.

Nasi

Op deze eerste 'Aan de kook'-avond schuiven gelijk 25 buurtbewoners aan voor een gezamenlijke maaltijd. Op het gloednieuwe kookeiland staat een uitgebreide nasi-maaltijd uitgestald. Compleet met saté, loempia, kroepoek en salade. “Dat kun je thuis niet maken voor 2,50 euro, toch?”, zegt initiatiefnemer van de Sleutel Natasja Donkers.

Ontmoeten

'Aan de Kook' is door en voor bewoners. Iedereen mag komen koken en iedereen mag aanschuiven. Het idee is het afgelopen jaar ontstaan. “Tijdens corona zijn heel veel mensen - onder wie veel jongeren - heel eenzaam geweest”, weet Natasja. “Het is heel belangrijk om mensen te ontmoeten. Samen kun je meer en je kunt je verhaal kwijt en elkaar om hulp vragen als je dat nodig hebt.”

Jongeren

Natasja hoopt dat ook jongeren de keuken gaan vinden. Daarvoor is een samenwerking met de opleiding Social Work van Avans Hogeschool. Studenten Stijn en Meryan gaan de behoeften van jongeren in de wijk onderzoeken. “We gaan hen vragen waar zij behoefte aan hebben en kijken of de keuken daar iets in kan betekenen. En het zou leuk zijn als we ook jongeren en ouderen met elkaar in verbinding kunnen brengen. ”

Samenzijn

Deze eerste Aan de Kook is in ieder geval een succes. De eerste gasten smullen van de maaltijd, ondertussen gezellig kletsend met andere buurtbewoners. Een van de gasten zegt: “Ik woon alleen en eet altijd in mijn eentje. En mijn muren zeggen weinig terug. Dus het is heel mooi wat hier gebeurt.”

Wil je een keer koken of aanschuiven aan de gezamenlijke maaltijd in de Sleutel? Geef je dan telefonisch op via 06 – 24 52 50 47.