Gedurfd, gezond en gelukkig: Breda's visie op een actief en vitaal leven

presentatiegezondheidsvisie200624.png

Presentatie gezondheidsvisie 2040: Gezonde keuzes makkelijker maken

Op donderdag 20 juni werd bij Pier 15 de allereerste gezondheidsvisie van de stad Breda gepresenteerd. Wethouder Arjen van Drunen: “We dromen van een stad waar alle inwoners zich gezond en gelukkig voelen en waar iedereen gelijke kansen heeft. Daarom willen we inwoners zo veel mogelijk helpen goede keuzes te gaan maken op het gebied van een gezonde levensstijl.”

“Gezondheid is niet iets wat eerlijk verdeeld is in de stad”, weet de wethouder. “De cijfers liegen er niet om. Mensen met een lager opleidingsniveau leven gemiddeld 4 jaar korter dan mensen met een hogere opleiding. Bovendien krijgen ze ruim 14 jaar eerder te maken met gezondheidsklachten dan hoger opgeleide stadsgenoten. Daar moet verandering in komen.”

Gezonde keuzes

Daarom wil Breda een leefomgeving creëren waarin het maken van gezonde keuzes makkelijk wordt. Arjen: “We moeten nadenken over de vraag: hoe kunnen we onze inwoners helpen om goede keuzes te maken? Daarover gaan we met hen persoonlijk het gesprek aan, bijvoorbeeld op bijeenkomsten in buurtcentra. Maar we gaan ook maatregelen nemen als gemeente. Waarbij we natuurlijk wel moeten oppassen dat wij als overheid mensen niet gaan vertellen wat goed is voor hen.”

Een voorbeeld van de maatregelen die Breda neemt, is dat er geen snackbars meer mogen bijkomen in de buurt van scholen. “In 10 jaar tijd is het aantal ongezonde voedingsaanbieders in Breda met 39% gestegen”, vertelt Arjen. “Veel van die ongezonde aanbieders zitten in de Verbeter Breda wijken. Als we die trend kunnen stoppen, is dat al een reuzenstap.”

En verder

Bij het opstellen van de Gezondheidsvisie werden 3500 Bredanaars betrokken. In het komend jaar zal de visie vertaald worden naar concrete uitvoeringsplannen. Het uiteindelijke doel is dat in 2040 alle Bredanaars voldoende handvatten hebben voor een gezonde levensstijl.

Meer weten?
Op de website van de gemeente lees je de hele gezondheidsvisie

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.