Steun en veerkracht: Hoe Mamaatjes moeders in Breda helpt groeien

mamaatjes_1200.jpg

Moeders helpen elkaar bij Mamaatjes

Het moederschap kan heel uitdagend zijn. Vooral als je jong moeder wordt of een beperkt of klein sociaal netwerk hebt. Bij ‘Mamaatjes’ van Vrijwillig & Co kunnen (aanstaande) moeders licht pedagogische ondersteuning krijgen van vrijwilligers die zelf ook mama zijn.

Julia kwam via het CJG bij Mamaatjes terecht. “De vader van mijn zoontje is vlak na de geboorte overleden. Bovendien was ik jong toen ik zwanger was en had ik niemand in mijn omgeving die al moeder was. Daarom was ik heel erg onzeker in het ouderschap.”

Bij Mamaatjes werd ze voorgesteld aan Aniek, zelf net moeder van haar tweede. Het klikte direct: “Onze zoontjes zijn een dag na elkaar geboren en we zitten dus in hetzelfde schuitje. We liepen steeds tegen dezelfde dingen aan. Bijvoorbeeld de slechte nachten toen de tandjes doorkwamen en het afbouwen van de dutjes in de middag. Het was fijn om daar samen over te kunnen sparren.”

Herkenning

“Op social media kom je veel oordelen en meningen tegen over het moederschap”, ervaart Julia. “Daardoor twijfelde ik over of ik het wel goed deed. Als ik Aniek dan appte, bleek dat zij vaak tegen precies hetzelfde aanliep. Die herkenning maakte dat ik me minder onzeker voelde en meer zelfverzekerd werd.” Aniek: “Elke moeder ervaart onzekerheid bij de opvoeding van haar kinderen. Eigenlijk heeft dus iedereen baat bij contact met andere moeders.”

 

Julia vind het vooral fijn dat het contact tussen haar en Aniek heel gelijkwaardig is. “Ik voel me ook niet beter of wijzer dan Julia”, benadrukt Aniek. “Ik heb juist veel respect voor haar als ik zie hoe zij haar zaakjes als alleenstaande moeder voor elkaar heeft. Ik weet niet of ik dat zelf zo zou kunnen.”

Speeltuin

Het eerste half jaar zagen de twee vrouwen en hun zoontjes elkaar elke 2 tot 3 weken. Dat is inmiddels iets minder geworden. “Maar we weten elkaar te vinden”, zegt Aniek. “We appen elkaar en wonen dicht bij elkaar buurt. En onze kinderen kunnen heel goed met elkaar overweg, dus als het buiten wat warmer wordt, gaan we lekker samen naar de speeltuin.”

Meer weten over dit project of over hoe je kunt helpen? Ga dan naar de website van mamaatjes.

Om privacyredenen is de naam Julia verzonnen. De echte naam van de moeder is bekend bij de redactie.

 

 

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.