Tips van de WijkMiniSters LouLou en Djulièn

De ongelijkheid in Breda is ook veel jongeren een doorn in het oog. Steeds meer jonge stadsgenoten willen iets doen om armoede te bestrijden en de kansengelijkheid te vergroten. Dat begint soms al op jonge leeftijd. Twee van hen zijn de 9-jarige Loulou Faas en de 12-jarige Djulièn van der Heijden. Zij zetten als WijkMiniSters van de Kinderwijkraad in voor het beter maken van hun wijk.

De Kinderwijkraad is een initiatief van Lidia van Hooijdonk van Chatime. Zij ontving op Koningsdag een lintje voor haar goede werk uit handen van wethouder Arjen van Drunen.

wijkministers_2.png

“Best lastig te verzinnen hoe de wijk veiliger kan”

Djulièn van der Heijden (11) is WijkMiniSter in Hoge Vucht. Hoewel hij het er prima naar zijn zin heeft, denkt hij dat er nog wel dingen beter kunnen.

“WijkMiniSter zijn vind ik echt superleuk. Ik denk samen met de andere drie ministers na over de wijk. Bijvoorbeeld hoe het veiliger kan, al is dat best lastig te verzinnen. Misschien dat we in de buurt langs de deuren gaan om andere mensen te vragen of zij goede ideeën hebben. Ik vind het ook best meevallen, hoor, met de onveiligheid in onze wijk. Maar soms hoor je ook wel verhalen waarvan je denkt: is dat echt waar?

Laatst heb ik met mensen van de gemeente gesproken over de speeltuin achter ons huis. Als het geregend heeft, is die vaak helemaal overstroomd. Daar gaan ze nu misschien wat aan doen. Er is veel ruimte, maar er staan alleen een paar toestellen voor kleine kinderen. Het zou tof zijn als er ook voor grotere kinderen wat bij komt.

 

Spannend

In Waalwijk mocht ik laatst een speech houden bij de gemeente. Daarin vertelde ik over ChaTime: wat we daar doen en hoe is het om WijkMiniSter en reporter te zijn? Speechen vind ik wel spannend, maar ik doe het gewoon. In het begin is het super spannend, maar als ik het eenmaal doe, voelt het ook wel lekker. Dan krijg ik het gevoel: Yes, ik heb het gedaan!

Het is ook leuk om met ministers van andere wijken in gesprek te gaan en elkaar te vertellen wat je al gedaan hebt en wat je nog wil doen. En ik vind het leuk dat mensen blij zijn met wat ik doe. Laatst zei een vriend tegen mij: 'Ik ben blij met jou als WijkMiniSter, want je regelt best veel voor de wijk'. Dat maakt me wel een beetje trots.”

Tip van Djulièn: “Ga gewoon lief met elkaar om, zoek geen ruzie of zo.”

wijkministers_1.png

“Onze buurt is nu eenmaal een beetje een rotzooitje”

Loulou Faas (9) is nu vijf maanden WijkMiniSter in Tuinzigt. Ze zet zich in voor een veiligere en schonere wijk. “Ik vind het hier leuk wonen, maar er zijn wel dingetjes die beter kunnen.”

“Toen ik de advertentie voor WijkMiniSter zag, heb ik me gelijk opgegeven. Ik ben best spraakzaam en onze buurt is nou eenmaal gewoon soms een beetje een rotzooitje. In elke straat ligt wel ergens in een hoekje afval gedumpt. Bij winkelcentrum Tuinzigt staan wel tien prullenbakken, maar toch ligt er heel veel afval naast. Er zijn genoeg kinderen die hier willen buitenspelen, maar dat is niet leuk als er elke keer glas ligt.

Daarom zijn Dolf (de andere minister in Tuinzigt, red) en ik laatst met de mensen van de gemeente in gesprek gegaan. We willen nu overal in de wijk borden neerzetten, met bijvoorbeeld daarop: 'Leuk, hè, een schone wijk'. Dus wel op een positieve manier. En misschien gaan we ook nog handtekeningen ophalen van mensen die ook een schone wijk willen.

Een ander probleem waar we als WijkMiniSters mee bezig zijn is het verkeer bij de Tuinzigtlaan. Daar gebeuren heel vaak ongelukken tussen auto's en fietsers. Soms is het ernstig en moeten zelfs de politie en ambulance erbij komen. Niemand weet of hij voorrang heeft of niet. Dus misschien moeten daar meer verkeersborden komen waarop dat duidelijk staat aangegeven.

Ik vind het leuk om te praten voor de gemeente en om dingen te veranderen. Ik zou ook heel graag wat doen aan racisme. Als een kindje niet mee mag spelen omdat hij een andere huidskleur heeft, bijvoorbeeld. Dat vind ik niet leuk, want iedereen is gelijk. Misschien hebben die kinderen wel iets heel ergs meegemaakt. Oorlog ofzo. Ik weet alleen nog niet zo goed hoe ik dat precies moet aanpakken...”

Kun jij of ken je iemand die Loulou kan helpen met het aanpakken van het racisme op haar school? Neem dan contact op met Lidia van Hooijdonk van Chatime.nl.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.