Middelbare scholieren in actie tegen armoede

merit_yi.jpg

Bredase jeugd FIXT DE KLOOF

Die jeugd van tegenwoordig? Die is juist heel betrokken, weet Merit Fokker-de Haas van Young Impact. “Er zijn veel jongeren in Breda die iets willen doen voor mensen die het minder goed hebben. Maar vaak weten ze niet waar te beginnen.” De lespakketten van Young Impact helpen hen op weg.

Fotocredit: Young Impact

#FixDeKloof is een van die lespakketten. Deze is gericht op gelijke kansen en maakt armoede bespreekbaar in de klas. “Armoede is een thema waarmee je je als middelbare scholier misschien niet dagelijks bezighoudt”, weet Merit. “Maar zodra je er samen over praat, komt er altijd meer dan gedacht. Het mooie is dat jongeren – zodra ze zich bewust zijn van het probleem – heel graag willen helpen.”

Met challenges wordt in #FixDeKloof de klas uitgedaagd om in actie te komen. “Dat kan iedereen op zijn eigen manier”, vertelt Merit. “Bijvoorbeeld door speelgoed in te zamelen en te doneren aan speelgoedbanken. Alleen al door daar samen met je klasgenoten mee aan de slag gaan, gebeurt er heel veel. De leerlingen gaan voelen dat zij een verschil kunnen maken; dat hun bijdrage de wereld ietsje mooier kan maken. En dat is precies ons doel.”

Geluksmomentje

Inmiddels hebben een paar honderd leerlingen van 4 havo OLV Breda en 2 mavo Newmancollege een MDT-traject gevolgd waarvan #FixDeKloof onderdeel was. “Het verbindt leerlingen met de wereld buiten hun bubbel en laat hen kennismaken met mensen met wie ze anders minder snel in aanraking komen”, vertelt Hanneke Veldhuis van Libréon. “Ze worden uitgenodigd om na te denken over de vraag: wat zou ik voor hen kunnen doen? En daar gaan ze waanzinnig op aan.”

“De scholieren zien dat ze met een klein gebaar iemand echt een geluksmomentje kunnen brengen”, weet Hanneke uit ervaring. “En dat maakt hun eigen dag ook goed. Een glimlach op het gezicht van een oudere stadsgenoot die een kerstkaart in ontvangst neemt; dat zijn mooie kleine dingen die de leerlingen bijblijven. Met een beetje geluk nemen ze dat mee naar huis en maken we zo Breda weer een stukje mooier.”

Meer weten over #FixDeKloof? Je leest er alles over op de website van Young Impact.

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.