EHBO-cursus voor kwetsbare vrouwen uit Breda-Noord

ehbocursuskwetsbarevrouwenbreda-noord.jpeg

'Leren toch hulp te verlenen, op een manier die goed voelt'

Heel wat mensen weten niet wat te doen in een situatie waarin hun hulp van levensbelang kan zijn. En soms houdt je achtergrond je daarin tegen. Stichting Hart voor Breda Noord en Rode Kruis doen daar wat aan.

EHBO niet vanzelfsprekend

In samenwerking met het Rode Kruis verzorgde de stichting Hart voor Breda Noord dit voorjaar voor de eerste keer een EHBO-cursus voor vrouwen die vanwege hun achtergrond niet de mogelijkheid hebben om de standaard cursus te volgen. "Deze vrouwen zijn vanwege hun cultuur terughoudend in het verlenen van EHBO", legt projectleider Lenard Schouten uit. "In 7 bijeenkomsten leerden wij hen hoe ze op een manier die voor hen goed voelt toch hulp kunnen verlenen."

Heldinnen

De HELDIN-training bestond uit 7 bijeenkomsten waarin niet alleen EHBO-vaardigheden werden geleerd, maar ook zaken als communicatievaardigheden en zelfbewustzijn aan bod kwamen. "Deze vrouwen hebben soms moeite om voor zichzelf op te komen", weet Lenard. "Daarom hadden we ook aandacht voor dingen als: wanneer bel je een dokter? Hoe vraag je iemand anders om 112 te bellen? En hoe durf je dapper genoeg te zijn om helpend op te treden in een situatie?"

De training werd gegeven door vrouwen en de 13 deelneemsters waren heel positief. Lenard: "Het was een hechte groep geworden en ze waren supertrots op elkaar. Ze wilden allemaal nog veel langer door samen. Daarom komt er waarschijnlijk een terugkomdag en bekijken we met trainers van MOOIWERK of er een vervolgcursus kan komen over zelfbewustzijn." De projectleider hoopt ook in 2024 een EHBO-training te kunnen organiseren.

Volop lessen en trainingen

De stichting Hart voor Breda Noord verzorgt verschillende lessen en trainingen voor wijkbewoners, zoals de wekelijkse taalles, naailes, fietsles en huiswerkbegeleiding. Ook zijn er projecten met studenten die activiteiten voor de jeugd organiseren. Het team bestaat uit 45 vrijwilligers uit allerlei culturen en met allerlei achtergronden. Trainingen worden vaak verzorgd samen met MOOIWERK.

Meedoen?

Volg de Facebook-pagina van Hart voor Breda Noord, dan ben je altijd op de hoogte van de agenda!

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.