Amphia, de grootste werkgever van Breda, wordt partner van Verbeter Breda

amphia_partner_1200.jpg

"We moeten mensen faciliteren om goed voor zichzelf te zorgen”

Verbeter Breda verwelkomt ziekenhuis Amphia als nieuwe partner van het programma. Directeur van het Programmabureau Jessie Bekkers is daar blij mee: “Amphia is de grootste werkgever van Breda en natuurlijk binnen Breda een goede vertegenwoordiger van het domein zorg. Zij speelt daarmee een grote rol in de gezondheid van de Bredanaars en we zijn blij dat ze is aangehaakt.”

Logisch
Robert Wagenmakers, voorzitter van de Raad van Bestuur van Amphia, vindt het ook niet meer dan logisch dat Amphia aansluit bij het programma. “Als je mensen in basis gelijke kansen wilt geven, is het belangrijk dat het onderwerp gezondheid daarin ook aandacht krijgt. Een goede gezondheid is namelijk een basisvoorwaarde om dezelfde kansen te krijgen en te grijpen als ze op je pad komen. In de gezondheid van de stad Breda speelt Amphia een belangrijke rol.”

Gedrag veranderen
“Soms heb je zelf niet echt invloed op gezondheidsklachten”, weet Robert. “Bijvoorbeeld als een ziekte in je genen zit of je gewoon pech hebt in het leven. Maar een aantal zaken heb je wel zelf in de hand, zoals je leefstijl. Die kun je zelf dan ook verbeteren. Door andere keuzes te maken, bijvoorbeeld op het gebied van voeding en beweging. Maar er is niks zo moeilijk dan bestaand gedrag veranderen. We kunnen mensen ook niets opleggen; ze willen zelf kunnen kiezen wat ze doen met hun leven. Maar het helpt wel om goed gedrag te ondersteunen. Bijvoorbeeld door de omgeving zo in te richten dat gezonde keuzes maken makkelijker wordt. Zo lang het goedkoper is om slechte voeding te kopen in plaats van gezonde voeding, is het moeilijk om gezonde keuzes te maken. Om maar een voorbeeld te noemen.”

Samenwerken
“We hopen dat door goede voorlichting en het faciliteren van goed gedrag mensen gezonde keuzes gaan maken. Dat is voor ons als ziekenhuis ook nodig, omdat de zorg onder grote druk staat. Maar dat kunnen we als ziekenhuis niet alleen. Dat moeten we samen doen met andere partijen in de stad: de gemeente, het GGZ. Het is mooi dat al die partijen nu samenkomen binnen Verbeter Breda, waar we allemaal samen kunnen werken aan een gezond Breda.”

Meer nieuws
Wil je wat kwijt of nooit meer iets missen?

Heb je een vraag, opmerking of een idee? Laat het ons weten! En abonneer je zeker op onze nieuwsbrief, dan ben je altijd op de hoogte.