Een eigen plek voor vrouwen en meiden

La Femme Vitaal

La Femme Vitaal: Een eigen plek voor vrouwen en meiden

Bijna 200 vrouwen en meiden zoeken elkaar op bij Stichting La Femme Vitaal in Hoge Vucht. Ze sporten er samen, organiseren activiteiten voor de buurt en leren van elkaar. En het belangrijkste: ze kunnen er zichzelf zijn. 

Drijvende kracht achter La Femme Vitaal is Lemia Elhaddouti. Ze werkt parttime als ambulant begeleider. De rest van haar tijd is ze te vinden in het gebouw aan de Meerhoutstraat. “Er wordt in Breda veel georganiseerd voor mannen en jongens, maar de doelgroep vrouwen en meisjes wordt vaak een beetje vergeten. Om hen ook wat te bieden, zijn we begonnen met sportlessen.”

De vrouwen en meiden die er komen, beschouwen La Femme Vitaal inmiddels als een tweede huis. Een eigen plek waar ze kunnen samen komen en hun verhaal doen. Elkaar adviezen kunnen geven en zichzelf kunnen zijn. Kinderen kunnen spelen, knutselen, koken, of huiswerkbegeleiding krijgen. “Het is een initiatief samen met de buurt”, verklaart Lemia het succes. “Zij bepalen wat er gebeurt en daarom werkt het.”

Veilige haven

Nadia Kajdad is een van de moeders die meedenkt binnen de stichting: “Er was eerder geen plek waar ik terecht kon als ik mijn verhaal kwijt moest. Hier wordt naar je geluisterd. Het voelt als één grote familie. Een veilige haven. Ook voor onze dochters, die hier zichzelf kunnen zijn. Bijvoorbeeld omdat ze hier hun hoofddoek kunnen afdoen als ze gaan sporten.”

Nadia vertelt dat ze ook veel heeft geleerd, zoals het maken van een begroting. “Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen gekregen.” Ook moeder Lenneke Jansen is blij met het buurtcentrum: “Het is fijn dat je hier met je hoofd bezig bent, bijvoorbeeld bij het verzinnen en organiseren van activiteiten. Dat geeft voldoening. We leren ook van elkaar en elkaars cultuur. En we motiveren, steunen en helpen elkaar. Dat brengt veel goeds in de wijk.”

Moeders

De vrouwen vinden het jammer dat Hoge Vucht zo slecht bekend staat. “Het is juist een hele sociale wijk, waar we elkaar in de gaten houden, op een goede manier”, vinden ze. “Het wordt tijd dat onze wijk kansen krijgt.” Volgens Lemia kan La Femme Vitaal daarin een belangrijke rol spelen: “Als je iets wilt bereiken in deze wijk, moet je de moeders hebben.”

Lenneke Jansen vertelt uit ervaring: “Wij bereiken jongeren die niemand bereikt. De harde kern komt hier praten als er iets aan de hand is. Dit is ook voor hen een veilige plek. Wij luisterden naar hen en zij vertrouwen ons.” Nadia: “Als ik een Marokkaanse jongen op straat aanspreek, ziet hij zijn moeder. En de moeder krijgt in de Marokkaanse cultuur veel respect.”

Stabiliteit

Lemia ziet nog heel veel kansen voor La Femme Vitaal en de rol die de stichting kan spelen in de wijk. “De buurtbewoners vertrouwen ons. We kunnen daardoor een belangrijke rol spelen in de samenwerking met professionals in de wijk en BOAS en wijkagent. We hopen dan ook hier te kunnen blijven, maar hebben daarvoor wel investeerders nodig...”

Kent of bent u iemand die wil investeren in Stichting La Femme Vitaal? Dan bent u van harte welkom om contact op te nemen via  La Femme Vitaal Breda.