Kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Kansen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt

Op donderdag 16 februari organiseerde Betrokken Ondernemers Breda (BOB) een bijeenkomst in het Inspirium in de Heuvel. Meer dan 100 mensen praatten over hoe zij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans kunnen geven binnen hun organisatie of onderneming.

Directeur van BOB Justin Goetzee trapt af: “Het is jammer dat we soms een personeelstekort nodig hebben om mensen die afstand hebben tot de arbeidsmarkt een kans te geven. Ik hoop dat daar verandering in komt en dat we het betrekken van deze mensen een vast onderdeel maken van ons bedrijf. Gun die mensen een kans en reken ze niet af op hun eerste dag!”

Anders kijken

Bartel Geleijnse van The Colour Kitchen in Breda maakt deze middag indruk met zijn verhaal. Zijn organisatie geeft jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een baan in de horeca. Bartels advies: “Als ondernemer moet je anders durven kijken naar deze mensen. Iedereen heeft talent, alleen is het niet altijd direct zichtbaar.”

Verplicht nummer

Volgens Bartel is het belangrijk dat een ondernemer die aan de slag wil met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, dat doen vanuit zijn hart. “Je moet dit doen omdat je werkelijk wilt bijdragen, niet als 'verplicht nummer'. Dat voelt die ander namelijk meteen. En stop met bedenken wat goed is voor hen, maar neem de reis van de deelnemer als uitgangspunt. Waar wil jij naartoe? En wat heb je nodig om daar te komen?”

Lef

Tijdens de panelsessie delen vier andere ondernemers hun ervaringen. Zo zegt Andreas van den Goorbergh van HBO Werkt: “Ieder mens heeft een talent, alleen zien we dat talent niet altijd. Als je daarover nadenkt, helpt het je om anders te kijken. Toon lef en geef mensen vertrouwen.” Sander Kamsteeg van Kamsteeg Tuinen vindt: “Doe niet te moeilijk. Soms is er maar 1 belletje nodig om mensen aan het werk te krijgen.”

Workshops

In de workshops die volgen, duiken de aanwezigen in kleinere groepen dieper in het thema. Tijdens de deelronde erna delen ze hun inzichten. Veel aanwezigen zijn verrast door de mogelijkheden die er zijn om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen. Anderen willen er graag mee aan de slag, maar zien nog niet precies hoe. Maar het zaadje lijkt gepland...

Meer over deze bijeenkomst en de BOB leest u op betrokkenondernemersbreda.nl