Het Buurtpunt geeft antwoord
Vragen of ideeën uit de wijk?
Vragen of ideeën uit de wijk?
Vijf jaar geleden opende het Buurtpunt voor de wijken Schorsmolen en Fellenoord haar deuren. Iedereen uit de wijk is hier welkom met wat voor vraag dan ook. Bijvoorbeeld over hulp bij schuld of het aanvragen van toeslagen. Maar ook als er iets is in de wijk waar de mensen zich aan storen, of met ideeën over wat beter kan.
Elke dinsdagmiddag en donderdagochtend kunnen buurtbewoners gewoon binnenlopen bij het Buurtpunt aan de Fellenoordstraat. Op donderdag is er altijd iemand aanwezig van Zorg voor Elkaar, WMO, Maatschappelijk werk, Surplus, de wooncoöperatie en de gemeente. Ook politie en boa's lopen geregeld binnen voor een praatje.
“In sommige wijken kunnen mensen de weg naar hulp of subsidies zelf vinden”, weet Ingeborg Hoevenaars, sociaal wijkbeheerder van de gemeente Breda. “Maar dat is niet overal zo. Soms kunnen mensen de regelingen voor armoede van de overheid niet vinden, of ze weten niet dat die er zijn. Bijvoorbeeld nu met de energietoeslag. Daar kunnen wij bij helpen.”
Volgens wijkwerker Erik Neve van Surplus begint het contact tussen Buurtpunt en een bewoners vaak met een klacht. “In Schorsmolen was een bewoonster klaar met de overlast tijdens uitgaansavonden. Wij vroegen haar of er meer mensen waren die daar last van hadden. Al snel was er een groep betrokken buurtbewoners. Nu ligt er een plan bij de gemeente en zijn onder andere de betaald parkeertijden verruimd naar 01.00 uur 's nachts.”
“Voor dit soort acties moet je mensen wel in beweging krijgen”, vertelt Ingeborg. “Door letterlijk in de buurt aanwezig te zijn weten bewoners ons te vinden. Bijvoorbeeld als een aantal bewoners een tocht voor Halloween wil organiseren dan nodigen we hen uit bij het Wijkplatform om hun plan te vertellen. Samen kijken we dan wat er voor ondersteuning nodig is om het idee uit te voeren, zoals bijvoorbeeld subsidie om materiaal te huren of aan te schaffen. De moeders die zich inzetten voor de speelplaats in de wijk, helpen we op die manier soms ook. Dat motiveert hen om zich te blijven inzetten.”
“Elk initiatief in de buurt draagt bij aan onderlinge verbinding”, weet Ingeborg. “Het zorgt voor een buurt waarin mensen naar elkaar omkijken. Bijvoorbeeld dat iemand een pannetje soep brengt naar een buurvrouw die ziek is.” Erik vertelt: “Laatst kon hier in de wijk een dame met dementie nog lang op zichzelf blijven wonen, omdat haar buren haar hielpen met alles wat er in en om huis moest gebeuren.”
Breda telt inmiddels 3 Buurtpunten: 1 in Fellenoord, 1 in Hoge Vugt en sinds kort ook 1 in Westeinde. “Dit concept werkt hier prima”, zegt Ingeborg. “Maar misschien is er in andere wijken iets anders nodig. Heel vaak ontstaat zoiets bij toeval, bijvoorbeeld op een anti-kraak plek, of in buurthuizen. Het enige wat je nodig hebt is een plek en een of twee mensen die de kar trekken. Een initiatief is altijd het krachtigst als het vanuit de buurtbewoners zelf komt. Welk initiatief dan ook.”