Van een uitkering naar een baan in de horeca

Happy Tosti helpt mensen met afstand tot arbeidsmarkt

Happy Tosti helpt mensen met afstand tot arbeidsmarkt: Van een uitkering naar een baan in de horeca

Bij Happy Tosti worden jongeren met een beperking of kwetsbare arbeidsmarktpositie opgeleid tot horecamedewerker. Het horecabedrijf is onderdeel van Social Capital, dat zich in meerdere steden in Nederland inzet om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen.


In juni 2018 startte Happy Tosti in de Veemarktstraat in het centrum van Breda. De medewerkers komen binnen via de gemeente. Zij hebben een uitkering en een beperking en interesse in een baan in de horeca. Elke medewerker van Social Capital start bij Happy Tosti. Hier worden ze 6 tot 12 maanden opgeleid om vervolgens uit te stromen naar een horecagelegenheid in Breda.

Allround

Marie-Louise Luijkx is jobcoach bij Social Capital en bedrijfsleider bij Happy Tosti. Samen met twee andere collega's leidt ze 18 jongeren met autisme of een kwetsbare arbeidsmarktpositie op tot horecamedewerkers. “We leiden onze mensen het liefst allround op, zodat ze overal in de horeca aan de slag kunnen. We kijken per persoon wat past. Met het credo: 'Als je doet wat je leuk vindt dan komt de rest vanzelf'.”

Groeien

De medewerkers van Happy Tosti leren werknemersvaardigheden zoals op tijd komen en het zien van werk wat gedaan moet worden. Marie-Louise: “Wij geloven dat er een leuke betaalde baan is voor iedereen met een arbeidsbeperking die wil werken. En de mensen die bij ons komen willen vaak heel graag. Omdat er in hun leven vaak al veel mis is gegaan, komen ze hier vaak binnen met weinig zelfvertrouwen. Het is echt mooi om hen in zo'n korte tijd te zien groeien.”

Chill

Raf (20) werkt nu een half jaar bij Happy Tosti en heeft het zo goed naar zijn zin dat hij inmiddels 6 dagen per week op zijn werk te vinden is. “Het is hier heel chill en je krijgt ruimte om te groeien. Ze zijn streng op hun eigen manier. Als je te laat bent, gaan we samen kijken hoe dat komt. Toen ik hier binnenkwam kon ik heel boos worden, maar nu voel ik me veel rustiger. Ik doe hier ervaring op en merk dat de structuur heel goed voor me is. Ik zou hier zo nog twee jaar willen blijven!”

Kwaliteit

“Mensen moeten weten dat een beperking ook een kwaliteit met zich meebrengt”, benadrukt Marie-Louise. “Iemand met autisme is bijvoorbeeld heel stipt. En iemand met ADHD komt helemaal in flow op momenten dat het druk is. Drie collega's zijn inmiddels uitgestroomd naar hun droombanen. Onder andere bij Hotel Nassau en Zeezicht. Daar zijn ze heel blij met hun nieuwe collega. Dat is echt kicken!”

Bent u horecaondernemer in Breda (en omgeving) en geïnteresseerd in een samenwerking met Social Capital? Mail dan naar marielouise@socialcapital.nl