Grote broer en zus biedt jongeren weer perspectief

Grote broer en zus biedt jongeren weer perspectief

In Hoge Vught bestaat de organisatie Grote broer en zus al sinds 2008. Haagse Beemden haakte 8 jaar geleden aan en ook in de Heuvel is de organisatie dit jaar gestart. Het doel: jongeren van de straat naar binnen halen en hen laten zien wat er – ook voor hen – mogelijk is.  

Kyara van der Klundert kwam als stagiair binnen bij Grote broer en zus en groeide door naar sociaal werker. Ze leidt me rond in het gebouw aan de Vlierenbroek, het thuishonk van Grote broer en zus in Haagse Beemden. “Elke werkdag tussen twee en acht kunnen jongeren tussen de 14 en 27 jaar hier terecht”, vertelt ze. “Ze werken aan hun persoonlijke ontwikkeling op groepsniveau en in 1 op 1 sessies met de werkers en andere jongeren. En ze kijken wat de behoefte is van jongeren in de wijk en organiseren daarop afgestemde activiteiten.”

Mond tot mond

Jongeren komen op verschillende manieren bij Grote broer terecht. Sommigen lopen stage voor een sociaal maatschappelijke opleiding, anderen komen via school of  'via via' vrijwillig aanwaaien. En soms komen jongeren via de reclassering, als taakstraf. “Mensen in de wijk kennen ons inmiddels goed”, weet Kyara. “Er is veel mond tot mond reclame. Jongeren horen van vrienden wat wij doen en komen dan ook eens een kijkje nemen. En scholen verwijzen leerlingen die willen stoppen met school vaak door. Via ons vinden deze jongeren vaak weer een weg om terug de maatschappij in te gaan via school of werk.”

Laagdrempelig

“Wij zijn voor jongeren laagdrempeliger dan een bedrijf”, vertelt Kyara. “Omdat leeftijdsgenoten hier het werk doen, sluiten we aan op hun leefwereld. Ook is hier iedereen is gelijk, wat je achtergrond ook is.” Momenteel zijn er 41 groter broers en zussen en 39 kleine broers en zussen in Haagse Beemden. Zij zetten zich met en voor de buurt in om de leefbaarheid in de wijk te verbeteren en overlast te verkleinen. En krijgen bij Grote broer een veilige omgeving waarbinnen zij zich kunnen ontwikkelen.

Verantwoordelijkheden

Kyara: “We leren hen wat er normaal is in de maatschappij. Bijvoorbeeld dat je als je een afspraak hebt op tijd komt. Daarnaast krijgt iedereen bepaalde verantwoordelijkheden, zoals het zelf organiseren van activiteiten voor jongeren uit de wijk. Elke stap in hun groei geeft extra verantwoordelijkheden, waardoor ze weer geloof in zichzelf krijgen. En ontdekken: ik kan iets bereiken, als ik er maar voor werk!”  

Tanicha (23):

“Ik kom hier al 5 jaar. In het begin durfde ik niemand aan te spreken. Ik isoleerde mezelf. Maar ik merkte dat iedereen hier zichzelf kan zijn. Er heerst een soort van familiegevoel. Niks moet, alles mag. Ze kijken hier naar wat jij nodig hebt. Als je het zelf wilt, gaan ze je helpen om dat te bereiken. Ik werk inmiddels, maar weet dat ik altijd op deze mensen terug kan vallen. Dit is voor mij een veilige plek.

Maaike (20):

“In het begin trok ik mezelf heel erg terug, maar toen ik een vriendin maakte, kon ik me ook naar anderen steeds meer openstellen. Nu voelt het alsof ik helemaal mezelf kan zijn en vind ik het leuk om nieuwe jongeren te helpen. Ik vind het vooral fijn dat mensen hier me het gevoel geven dat ik niet alleen ben. Hier is altijd iemand bij wie je terecht kunt als het even wat minder gaat.”