Een zo gezond mogelijk Breda in 2040

Gezondheidsvisie Breda

Gezondheidsvisie Breda: Een zo gezond mogelijk Breda in 2040

Een goede gezondheid betekent voor iedereen iets anders. Maar toch is het een onderwerp van ons allemaal. Daarom laat de gemeente inwoners meepraten over de toekomst van de gezondheid van de stad in de Gezondheidsvisie Breda. 

Op dinsdag 18 oktober spraken ruim 100 Bredanaars over hun dromen voor de toekomst van Breda. Wat moet er gebeuren om de gezondheid van iedereen in de stad zo goed mogelijk te houden? Samen gingen ze het gesprek aan over bewegen, eten, sociale contacten en de inrichting van de stad en ideeën die spontaan opborrelden. Met behoorlijk wat mooie ideeën waar de gemeente mee verder kan in haar visie voor 2040.

Zoals lokale, gezonde en betaalbare voeding. Woongroepen waarin oud en jong bij elkaar leven en elkaar kunnen helpen als dat nodig is. Het toegankelijker maken van de zorg. Elektrisch rijden voor een schonere lucht. Voldoende natuur in de hele stad. En meer sociale contacten tussen alle inwoners, zodat minder mensen zich eenzaam voelen.

Breder

Annelijn Mäkel is beleidsadviseur Gezondheid van de Gemeente Breda. Ze vertelt: “Als je mensen vragen stelt over gezondheid, dan denken ze eerst aan voeding, beweging en ontspanning. Maar een goede gezondheid hangt van zo veel meer dingen af. Hoe vrij je je voelt om zelf je leven te bepalen, bijvoorbeeld. Of je fijne sociale contacten hebt. Of je genoeg geld hebt om fijn van te leven.

Annelijn hoopt dat alle Bredanaars zich willen inzetten voor de gezondheid van de hele stad. “We kunnen leren van elkaar en elkaar steunen. Bijvoorbeeld door iemand te helpen die het moeilijk heeft. Eenzaamheid speelt bijvoorbeeld in elke cultuur of bevolkingsgroep. Door samen iets te doen – al is het maar een wandelingetje maken – voel je je allebei beter.”

Moestuin

Ook de deelnemers aan de bijeenkomst deze dinsdag vinden het belangrijk om de gezondheid samen aan te pakken. Daarnaast vragen ze de gemeente niet te lang te wachten met verbeterpunten. “Er zijn veel dingen waar we nu al mee aan de slag kunnen”, vertelt een aanwezige namens zijn werkgroepje. “Een moestuin naast een school is zo aangelegd.”

De komende maanden zijn er nog gesprekken met bepaalde bevolkingsgroepen om de mening van de inwoners van Breda te kunnen weergeven. Aan het einde van 2022 moet de eerste versie van de gezondheidsvisie klaar zijn. 

Wilt u nog meepraten over de nieuwe Gezondheidsvisie? Dat kan via www.planbreda.nl/gezondheidsvisie.