Beatrijs Janssen, coördinator van Taal & Tablet, ziet het al helemaal voor zich. Via onder andere digitale spellen, podcasts en muziek ontdekken ouders hoe zij thuis hun kind kunnen stimuleren in (digi-) taalontwikkeling. Bovendien spijkeren ze hun eigen vaardigheden bij. Het project start dit voorjaar in de Heuvel en daarna in Brabantpark.
De cursus is bedoeld voor laaggeletterde ouders van kinderen in de leeftijd van 4 tot 8 jaar. Het initiatief komt van Digi Taalhuis Breda en de jeugdafdeling van bibliotheek Nieuwe Veste. In zes ‘mega-praktische’ bijeenkomsten worden ouders krijgen ouders onder andere informatie over alle (hulp)mogelijkheden die er bestaan. Beatrijs: “We beginnen met een kop koffie en gaan in gesprek: waar hebben mensen moeite mee? Wat past bij het gezin? Er bestaan ontzettend veel leuke educatieve apps. Sommigen kun je ook weer combineren met voorleesboeken. We kiezen heel bewust voor een brede opzet. Voor iedereen zit er wat bij. Daarmee zetten we in op duurzaamheid. Dan houden de gezinnen het na die zes bijeenkomsten ook vast.”
Minderwaardig
De werving voor Taal & Tablet verloopt via scholen, maar ook via sleutelfiguren, maatschappelijk werkers en via het eigen netwerk van Beatrijs. Ze hoopt daarmee juist ook de gezinnen te bereiken die nog niet in beeld zijn. Armoede en kansenongelijkheid zijn thema’s die haar aan het hart gaan. In eerdere functies kwam ze bij veel gezinnen thuis, onder andere in de Hoge Vucht en de Heuvel. Keer op keer viel het haar op dat mensen zich vaak minderwaardig voelde. “Let maar niet op mij.” Ze constateert: “Hoeveel je jezelf waard vindt, kan dus verbonden zijn aan waar je woont. Ouders geven die basishouding weer door aan hun kinderen.”
Zeven vinkjes
“Voor een goed zelfbeeld is het belangrijk dat mensen gezien en gehoord worden. Daar begint het mee. Natuurlijk is het belangrijk om de taal te leren en toegang te hebben tot bijvoorbeeld een voetbalclub. Maar als je diep in de stress zit, geen energie overhoudt en weinig vertrouwen in jezelf hebt, is dat niet je eerste prioritiet. Daar mogen we meer rekening mee houden. Dat vraagt voelsprieten en inlevingsvermogen. En een bewuste blik. Schrijver Joris Luyendijk heeft het in zijn boek over ‘de zeven vinkjes’. Man, blank, hetero… Hoe meer vinkjes, hoe meer bevoorrecht je opgroeit. Krijgen mensen in bepaalde wijken
echt een eerlijke kans?”