Celine Vaes zamelt spullen in voor minder bedeelden

Celine Vaes zamelt spullen in voor minder bedeelden

Er zijn vele Bredanaars die zich belangeloos inzetten voor stadsgenoten die het niet zo breed hebben. Een van hen is Celine Vaes uit de Zandberg. Elke dinsdagmiddag staat de deur van haar berging wijd open voor mensen die kleding of andere spullen niet meer gebruiken. Celine zorgt dat alles op een goede plek terechtkomt.

Zes jaar geleden scheidde Celine Vaes van haar ex-man. “Ik stond op straat zonder 1 cent. Ik had een kast en een tafel, dat was het.” Via Facebook kwam de Bredase terecht op sites waar mensen gratis spullen aanboden en ze kreeg langzaamaan twee vaste contactpersonen die voor haar klaarstonden. “Zij hebben me weer op de rails gekregen en ik was hen daar zo dankbaar voor. Hoewel het geen vetpot is, kan ik het goed rooien samen met mijn kat.”

Waanzinnig

In 2020 besloot Celine dat ze iets terug wilde doen. Via Nextdoor plaatste ze oproepjes voor buurtgenoten, met het verzoek om spullen: 'Alles is welkom mits het schoon, niet kapot en hanteerbaar is.' Nu, 2,5 jaar later, loopt het soms de spuigaten uit. Celine: “Het is waanzinnig! Elke week staat mijn berging vol en kan ik met moeite mijn scootmobiel kwijt.”

Verspreiden

Het kost Celine wekelijks een aantal dagen om de spullen uit te zoeken en verspreid te krijgen. Veel ervan wordt verdeeld onder verschillende initiatieven en kringloopwinkels in de regio. Speelgoed wat kapot is, gaat naar Stichting Easy, waar mensen met een beperking het weer opknappen en voor een klein prijsje verkopen aan minima. Sommige spullen gaan naar de Stichting Help ons Helpen of naar Vincentius. En de niet meer bruikbare kleding gaat naar Lorren en de vodden, die het verschepen naar Tunesië.

Corona

Hoewel het haar dus veel tijd kost, geniet Celine van haar 'handeltje'. “Ik hou van mensen. En dit is een manier om contact te maken, zelfs tijdens Corona. En de mensen die spullen komen brengen zijn allemaal zo dankbaar! 'Ontzettend bedankt dat je dit doet voor anderen', zeggen ze dan.” Van haar buren ontving Celine afgelopen kerst een groot pakket, als dank voor alles wat ze doet voor haar medemens. “Allemaal spullen zonder lactose of gluten, speciaal voor mij samengesteld. Ik stond met mijn mond vol tanden...”