Samen sta je sterk!

Buurtsalon Doornbos-Linie

Buurtsalon Doornbos-Linie: Samen sta je sterk

In de wijk Doornbos-Linie is de Buurtsalon aan het Edisonplein de centrale plek waar alle buurtbewoners terecht kunnen met al hun vragen en ideeën. Vrijwilliger Cees Zwager is één van de kartrekkers van de Buurtsalon.

De Buurtsalon begon in 2012 als plek waar wijkbewoners terecht konden met vragen over de renovatie van Linie. Deze plek werd zo goed bezocht, dat besloten werd dat deze ook na de renovatie moest blijven voor alle vragen die leefden in de wijk. De Buurtsalon was geboren. Drie dagen per week kunnen buurtbewoners tussen 10.00 en 14.00 uur binnenlopen met vragen, of ideeën voor de wijk. Of gewoon voor een bakkie koffie of thee in de gezamenlijke woonkamer.  

Vragen en ideeën

De vaste aanspreekpunten van de Buurtsalon zijn vrijwilligers Wil en Cees. Cees vertelt: “Mensen komen met heel verschillende vragen. Ik help hen met het lezen van brieven, het downloaden van apps op hun smartphone, het aanvragen van een Bredapas, uitkeringen of toeslagen, bellen met de gemeente, en het schrijven van cv's of sollicitatiebrieven. Er is ook een taalschool voor mensen die moeten inburgeren. En soms komen er hele bijzondere vragen voorbij, bijvoorbeeld van een meisje dat piano wilde leren spelen. Ook dat hebben we kunnen regelen.”

Laagdrempelig

Cees omschrijft de Buurtsalon als de schakel tussen de wijkbewoners en de professionele organisaties in Breda zoals Alwel, MEE, Surplus en de gemeente. “Dit verlaagt de drempel voor de mensen die hier wonen om hun zaken te regelen”, weet hij. En dat is nodig: “Eritreeërs en Somaliërs bijvoorbeeld hebben een diep geworteld wantrouwen naar de overheden en gezag. Hier kunnen ze binnenstappen en zien ze onze vertrouwde gezichten. Dat helpt. Zeker wanneer ze van bekenden horen dat wij hen goed hebben geholpen.”

Huiskamer

De Buurtsalon is inmiddels uitgegroeid tot de gezamenlijke huiskamer van Linie. Wijkbewoners komen er samen koffie drinken, voetbal kijken, koken en vergaderen. Sinds kort komen ook Oekraïense vrouwen en kinderen uit de Koepel er eens per maand samen koken en spelletjes doen. Het geeft Cees veel voldoening: “Doornbos-Linie is een hele dynamische wijk met veel verschillende culturen. En toch is de cohesie enorm groot. Ik hoop dat we ook  in de wijk Linie een plek kunnen creëren waar iedereen kan samenkomen. Want samen sta je sterk.”  

Meer weten over de Buurtsalon? Kijk dan op Buurtsalon.com