Afval naast de afvalcontainer in plaats van erin

Afvaloverlast

Afvaloverlast: Afval naast de afvalcontainer in plaats van erin

Afval naast de containers in plaats van erin: het is een grote frustratie voor veel Bredanaars. Zeker voor de mensen die in de buurt wonen van afvalcontainers. Daarom zijn ze in Fellenoord in actie gekomen. In de hoop dat het ook rond de vuilcontainers netjes blijft.  

Toon de Visser woont al 40 jaar in Fellenoord en kent het probleem: “Af en toe wordt er heel veel bij de afvalcontainers geplaatst. Banken, bedden, televisies, vuilniszakken, noem maar op! Alles wordt er maar bijgezet. Het is gewoon niet leuk meer. Maar wat moet je eraan doen? Je kunt mensen aanspreken als je het ze ziet doen. Maar daar ben ik mee gestopt, omdat ik vaak voor van alles en nog wat werd uitgemaakt.”

Toon denkt dat het probleem groter is geworden sinds Bredanaars moeten betalen om hun grof vuil op te laten halen. “Niet iedereen heeft een auto of aanhangwagen om spullen naar de milieustraat te brengen. Dan is het het makkelijkst om het gewoon bij de containers te zetten.”

Grof vuil

Een tijd terug zijn er al eens een paar grote containers op het plein gezet, waarin iedereen grote spullen die weg konden kon plaatsen. Wat er nog gebruikt kon worden ging naar de kringloop. De rest naar het grof vuil. Die actie had veel opgeleverd, maar inmiddels wordt er nog steeds veel afval naast de containers geplaatst.

Een aantal bewoners - onder wie Toon - en professionals in Fellenoord hebben zich het afgelopen half jaar verdiept in dit probleem en de mogelijke oorzaken. Iedere laatste donderdag van de maand komen ze een uurtje bij elkaar om oplossingen te bedenken én ook uit te voeren. Dat is een taaie klus.

Huis aan huis

In november is een deel van de groep huis aan huis in gesprek gegaan over afval in de buurt. Daarmee werden ideeën opgehaald om de situatie te verbeteren en kon tegelijkertijd wat informatie worden gegeven. Het leverde veel inzicht op. Zo blijkt dat niet iedereen weet wat de afspraken zijn over afval. En dat mensen plastic containers missen in de buurt; er is er maar één in heel Fellenoord.

Met de resultaten gaan de verschillende betrokken professionals aan de slag. De conclusie: als je er echt tijd en aandacht aan besteedt, bereik je veel. Al zullen we ook moeten accepteren dat we dit probleem nooit helemaal oplossen.