Aantal deelnemers Voedselbank Breda groeit door 'nieuwe armoede'

Aantal deelnemers Voedselbank Breda groeit door 'nieuwe armoede'

Naar schatting leven zo'n 3000-4000 gezinnen in Breda in armoede. Een kwart van hen weet de Voedselbank te vinden. Dat mag nog veel meer, vindt Thijs Verhees, coördinator bedrijfsvoering bij de Voedselbank Breda. “Mensen proberen vaak veel te lang zelf het hoofd boven water te houden. Terwijl wij hen graag helpen om in ieder geval goed en gezond voedsel te kunnen eten.”

Zes jaar geleden maakten zo'n 300 gezinnen gebruik van de Voedselbank Breda. Inmiddels zijn dat er bijna 750. Coördinator Thijs Verhees vertelt: “Er is de laatste tijd veel 'nieuwe armoede' ontstaan, nu alle prijzen enorm stijgen en de energiekosten de pan uit rijzen. Mensen krijgen de touwtjes gewoon niet meer aan elkaar geknoopt!” Onder hen bevinden zich bijvoorbeeld ook veel ouderen die in de problemen komen omdat hun pensioen ineens niet genoeg meer is om van te leven.  

Huishoudbudget

Veel mensen blijven veel te lang zelf proberen het hoofd boven water te houden, vindt Thijs: “Maar op een gegeven moment lukt dat gewoon niet meer.” Hij hoopt dan ook dat Bredanaars niet wachten met hulp vragen tot het moment dat het écht niet meer anders kan. “De wekelijkse boodschappen zijn een flinke investering op je huishoudbudget. Het scheelt veel geld als je die boodschappen voor een groot deel kunt besparen.”

“We horen wel eens mensen zeggen: 'dat is wel lekker makkelijk, gratis eten', maar neem van mij aan: op gezinnen die aan onze toelatingsnormen voldoen, hoef je niet jaloers te zijn. Ze hebben er geen van allen voor gekozen om in armoede te leven en hebben een hele grote uitdaging, elke dag opnieuw.”

Welkom voelen

Volgens Thijs is het vooral schaamte die mensen tegenhoudt om om hulp te vragen. “Daarom proberen we mensen zich thuis te laten voelen bij ons. Wij benaderen mensen met respect en vertrouwen en geven hen het gevoel dat ze welkom zijn. Al onze vrijwilligers willen er ook echt voor onze deelnemers zijn. Niemand hoeft zich te schamen om hier aan te kloppen. Want armoede kan ons allemaal zo maar overkomen.”

Wil je je als deelnemer inschrijven voor de Voedselbank? Dat kan via deze link: Aanvraag-online - Voedselbank Breda. Wil je voeding of geld doneren aan de Voedselbank? Ga dan naar Welkom - Voedselbank Breda. Vooral donaties aan het energieverbruik van de Voedselbank Breda zijn op dit moment zeer welkom.